Agresszíven terjedő betegség fenyegeti a lovakat: a vakcina sem véd a fertőzés ellen

agrarszektor.hu
Agresszívan terjedő herpeszvírus jelent meg egy nemzetközi lovasversenyen Spanyolországban. A betegség az állatok idegrendszerét támadja, magas lázzal jár, több versenyló el is pusztult már miatta. A fertőzés kirobbanása óta már több európai országban regisztráltak fertőzéseket.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Agresszívan terjedő herpeszvírus jelent meg egy nemzetközi lovasversenyen Spanyolországban. A hírek szerint több versenyló már el is pusztult miatta, és a fertőzés kirobbanása óta már több európai országban is azonosítottak új eseteket - írta meg a 444.hu. A FEI, vagyis a Nemzetközi Lovasszövetség, a lovassportok legfontosabb ernyőszervezete szerint valószínűleg az utóbbi évtizedek legnagyobb európai EHV-1 járványa tört ki éppen.

Az EVH-1 a lovak herpeszvírusának idegrendszeri formájának a rövidített neve. Légúti tünetekkel, vetéléssel és idegrendszeri tünetekkel járó betegség, ami cseppfertőzéssel, közvetlen érintkezéssel terjed. Az EHV világszerte nagymértékben elterjedt lóállományokban, az emberi herpeszvírushoz hasonlóan ha egyszer elkapja az állat, akkor élete végéig hordozó marad, és - szintén az emberhez hasonlóan - a vírus a primer fertőzés után újra aktiválódhat, és akár tünetmentesen is fertőzhet a hordozó állat. Ami a legnagyobb problémát jelenti, az az, hogy a herpesz elleni oltás nem véd az idegrendszeri forma ellen. Amennyiben megfelelő számú lovat oltanak be, a vakcina lassítja a vírus terjedését, de egyedi védelmet nem biztosít a lovaknak.

A CES Valencia Spring Tour egy többhetes nemzetközi díjugrató verseny, idén 752 ló vett részt rajta. Február 21-én derült ki, hogy baj van, amikor leállították a versenyt, mert több ló megbetegedett. Bár később karantént is elrendeltek, de sok lovat a verseny leállásakor vagy már előtte hazavittek, mert egy ilyen versenyen eleve változik a létszám, nem marad mindenki végig.

A FEI tájékoztatása szerint 150 ló maradt a helyszínen, ebből 84 mutatja a betegség klinikai tüneteit és áll kezelés alatt, további 11 lovat külső ellátóhelyeken kezelnek Valenciában és Barcelonában. A szervezet négy lóról tud, amit el kellett altatni a betegség miatt, mert visszafordíthatatlan idegrendszeri problémák jelentkeztek náluk. Azóta már Belgiumban, Franciaországban és Németországban is regisztráltak megbetegedéseket.

A FEI március elsején hozott döntést arról, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti a nemzetközi versenyeket az európai kontinens 10 országában március 28-ig, a Magyar Lovassport Szövetség pedig március 16-ig felfüggesztette a hivatalos versenyeket Magyarországon.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?