Agresszíven terjedő betegség fenyegeti a lovakat: a vakcina sem véd a fertőzés ellen

Agresszíven terjedő betegség fenyegeti a lovakat: a vakcina sem véd a fertőzés ellen

agrarszektor.hu
Agresszívan terjedő herpeszvírus jelent meg egy nemzetközi lovasversenyen Spanyolországban. A betegség az állatok idegrendszerét támadja, magas lázzal jár, több versenyló el is pusztult már miatta. A fertőzés kirobbanása óta már több európai országban regisztráltak fertőzéseket.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Agresszívan terjedő herpeszvírus jelent meg egy nemzetközi lovasversenyen Spanyolországban. A hírek szerint több versenyló már el is pusztult miatta, és a fertőzés kirobbanása óta már több európai országban is azonosítottak új eseteket - írta meg a 444.hu. A FEI, vagyis a Nemzetközi Lovasszövetség, a lovassportok legfontosabb ernyőszervezete szerint valószínűleg az utóbbi évtizedek legnagyobb európai EHV-1 járványa tört ki éppen.

Az EVH-1 a lovak herpeszvírusának idegrendszeri formájának a rövidített neve. Légúti tünetekkel, vetéléssel és idegrendszeri tünetekkel járó betegség, ami cseppfertőzéssel, közvetlen érintkezéssel terjed. Az EHV világszerte nagymértékben elterjedt lóállományokban, az emberi herpeszvírushoz hasonlóan ha egyszer elkapja az állat, akkor élete végéig hordozó marad, és - szintén az emberhez hasonlóan - a vírus a primer fertőzés után újra aktiválódhat, és akár tünetmentesen is fertőzhet a hordozó állat. Ami a legnagyobb problémát jelenti, az az, hogy a herpesz elleni oltás nem véd az idegrendszeri forma ellen. Amennyiben megfelelő számú lovat oltanak be, a vakcina lassítja a vírus terjedését, de egyedi védelmet nem biztosít a lovaknak.

A CES Valencia Spring Tour egy többhetes nemzetközi díjugrató verseny, idén 752 ló vett részt rajta. Február 21-én derült ki, hogy baj van, amikor leállították a versenyt, mert több ló megbetegedett. Bár később karantént is elrendeltek, de sok lovat a verseny leállásakor vagy már előtte hazavittek, mert egy ilyen versenyen eleve változik a létszám, nem marad mindenki végig.

A FEI tájékoztatása szerint 150 ló maradt a helyszínen, ebből 84 mutatja a betegség klinikai tüneteit és áll kezelés alatt, további 11 lovat külső ellátóhelyeken kezelnek Valenciában és Barcelonában. A szervezet négy lóról tud, amit el kellett altatni a betegség miatt, mert visszafordíthatatlan idegrendszeri problémák jelentkeztek náluk. Azóta már Belgiumban, Franciaországban és Németországban is regisztráltak megbetegedéseket.

A FEI március elsején hozott döntést arról, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti a nemzetközi versenyeket az európai kontinens 10 országában március 28-ig, a Magyar Lovassport Szövetség pedig március 16-ig felfüggesztette a hivatalos versenyeket Magyarországon.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 27. 09:47