2023. március 26. vasárnap Emánuel

Veszélyes ragadozók kószálnak a Balatonnál: csapdákkal próbálják gyéríteni őket

agrarszektor.hu
A fácánok védelme és a csülkös vad szaporulata érdekében élve, illetve halva fogó csapdák kihelyezésével gyérítik az említett fajokra veszélyt jelentő ragadozókat, így a rókákat és az aranysakálokat. A beavatkozásra a Zalaerdő Zrt. vadászati kezelésében lévő 65 ezer hektárnyi területének csak a töredékén, 100 hektáron kerül sor Nagykanizsa térségében, illetve Hosszúvölgy és Homokkomárom-Zsigárd közelében.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Mint azt Ernszt Tamás, a Zalaerdő Zrt. vadászati és halászati előadója előrebocsátotta: a csapdázás ősi vadászati módszer, amely évezredes múltra tekint vissza, egyidős az emberiséggel és a mai napig alkalmazzák a vadászatra jogosultak, azaz más vadásztársaságok is - írja az Infostart. Magyarországon egyre több vadgazdálkodó foglalkozik csapdázással, mivel a lőfegyverrel történő elejtés mellett hatékony ragadozógyérítési eszköz. A csapdázási tevékenység szerepe fontos a ragadozógazdálkodásban, leggyakoribb célfaja a hazánkban egész évben elejthető, elfogható róka és az aranysakál. 

Utóbbi folyamatosan terjed a magyar nagyvadas területeken az elmúlt két évtizedben, Zalában például ma már megyeszerte megtalálható, természetes ellensége viszont nincs. Az aranysakál a zalai dombok legnagyobb testű kérődző vadfajának számító gímszarvas borját 1-2 hetes, az őzgidákat pedig 2 hónapos korukig veszélyezteti. Ernszt Tamás hozzáfűzte: a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet időszakában sokan választják pihenőhelyül lakókörnyezetük tágabb térségét, és fedezik fel a természet szépségeit. A két, csapdázással érintett területen a félreértések, illetve a konfliktusok elkerülése érdekében még fokozottabb együttműködésre és óvatosságra kérik a lakosságot.

 

 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?