2022. szeptember 30. péntek Jeromos

Elkészült a friss jelentés: kiderült, milyen évet zártak a zalai vadászok

MTI
A kilövési tervet jól teljesítették a Zala megyei vadgazdálkodók, a vadászati évet 261 millió forintot meghaladó eredménnyel zárták február végén - közölte a megyei kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézője az MTI-vel.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A 2020/2021-es vadászati évben az 57 zalai vadászterület összárbevétele mintegy 2,28 milliárd forint, míg a kiadások összege 2 milliárd forint körül volt - ismertette Lázár Attila. Hozzátette: a külföldi bérkilövések és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások bevétele a korábbi évhez képest 800 millió forintról 346 millió forintra csökkent. A terítékre került nagyvad jelentős részét hazai vadászok ejtették el, belföldi bérvadászatból 561 millió forint árbevételt értek el. A vadhús értékesítésből 502 millió forint bevételhez jutottak a társaságok. 

Győrvári Attila megyei fővadász elmondta, hogy a koronavírus-járvány alatt bevezetett utazási korlátozások miatt a megyében több mint felére csökkent a külföldi bérvadászok száma: míg a 2019-es naptári évben az Országos Magyar Vadászkamara megyei szervezete 3300 vadászati engedélyt állított ki, tavaly mindössze 1500-at. A vendégvadászok 60 százaléka osztrák állampolgár volt, de Németországból, Svájcból és a Benelux-államokból is érkeztek nimródok a zalai vadászterületekre - jelezte a megyei szervezet titkára. Hozzáfűzte, hogy a zalai vadászok 2600 állami vadászjegyet váltottak ki. 

Lázár Attila kiemelte: a 2020/2021-es évben a vadgazdálkodók jelentős pályázati támogatást, 296 millió forintot nyertek el élőhelyfejlesztésre. A támogatást vadföldművelésre, víznyerők, dagonyák, csapdaparkok kialakítására fordítják. Kitért arra, hogy a becslések szerint mintegy 1400 aranysakált regisztráltak a zalai erdőkben, a ragadozó megjelenése többek közt az őzgidák számára jelent nagy veszélyt. A megyében 860 millió forintot fordítottak vadgazdálkodásra, mezőgazdasági vadkárra 421 millió forintot fizettek ki. A károkat a nagyvad létszámának további csökkentésével szeretnék mérsékelni. A február végéig tartó vadászati évben több mint 16 ezer vaddisznót ejtettek el, gímszarvasból 6662 példány, őzből pedig 4818 került terítékre.

A vadászatra jogosultak 3628 (gímszarvas, dámszarvas, őz, muflon és vaddisznó) trófeát mutattak be a hatóságnak, az 1554 gímszarvas trófeából 644 érmes lett, a 99 aranyérmes közül tíz példány OTT (Országos Trófeabíráló Testület) bírálatra került, mivel 230 nemzetközi pontot értek el. A zalai erdőkben a gímszarvas állomány kismértékű növekedése tapasztalható, ezért idén a vadászati hatóság 7 ezerre emelte a kilövések számát. Az őzek száma csökkenő tendenciát mutat, így mintegy 5300 őz kerülhet puskavégre.

Az afrikai sertéspestis terjedése miatt csökkentik a vaddisznó állományt, a magyar állam jelentős pénzösszeget áldoz arra, hogy motiválják a vadászokat a vaddisznó elejtésére - hívta fel a figyelmet Lázár Attila. Bár a vizsgálatok a zalai állományban még nem mutattak ki fertőzést, az állategészségügyi hatóság 18 900 vaddisznó kilövését írta elő.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. szeptember 30. 11:33