Rég kaptak ekkora pofont a magyar méhészek: kétségbeejtő a helyzetük

Rég kaptak ekkora pofont a magyar méhészek: kétségbeejtő a helyzetük

Az elmúlt napok, hetek időjárása csúnya pofont adott a magyar mezőgazdaság szereplőinek. Az évszakhoz méltatlan fagyokat, hideget és havat a gyümölcstermesztők mellett a méhészek szenvedték meg a leginkább. Az Agrárszektor ezért Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke után megkérdezte a méhészeket is, hogy milyennek látják a pillanatnyi helyzetüket, és milyenek a kilátásaik az év folytatását illetően.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Április elején visszatért a tél Magyarországra, és ennek a mezőgazdaság látta a legnagyobb kárát. A katasztrofális időjárásnak a gyümölcstermesztők mellett a méhészeti ágazat szereplői, és természetesen maguk a méhek voltak a legnagyobb vesztesei. Bross Péter az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke szerint nagyon el vannak keseredve a magyar méhészek, és sajnos idén is veszélybe került a magyar méztermés.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az OMME elnöke szerint a magyar méhészeknek mostanra teljesen elfogytak a tartalékai, és többen olyan kilátástalan helyzetbe kerültek, hogy már a tevékenység feladását fontolgatják. Az Agrárszektor legfrissebb körképében az ország több, különböző pontján működő méhészt és méhészetet kérdezett meg a jelenlegi helyzetről és a jövőre vonatkozó terveikről.

A tavalyi évet mélypontként értékelte Nagyné Tóth Aranka, aki férjével, Nagy Attilával és gyermekeivel viszi a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajókazán található Mr. Méz nevű családi vállalkozást, lányuk, Nagy Katalin pedig a Méhész lánya nevű Youtube-csatornát készíti. Nagyné Tóth Aranka elmondta, hogy remélik, hogy a tavalyi évnél rosszabb nem lesz, amikor is az időjárásból kifolyólag az átlagos évi méztermés alig 10%-át tudták megtermelni és értékesíteni. A családi vállalkozás 250 méhcsaláddal rendelkezik, a tél során ezek 10%-át vesztették el. Nagy Katalin beszélt arról is, hogy mostanra már elfogyott minden tartalékuk, úgyhogy csak reménykedni tudnak abban, hogy az akác másodvirágzása nem fog elfagyni, ugyanis a bevételük közel 80%-át az akácméz adja. Ami a 2021-es kilátásaikat illeti, Nagy Katalin szomorúan elismerte, hogy kénytelenek voltak elkezdeni új munkát keresni, mert egyáltalán nem biztosak benne, hogy idén elég mézet fognak tudni termelni.

Szintén Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből, a szlovák határhoz közeli Büttös községből Szedlák Tibor méhészt kérdeztük meg, hogy ő hogyan látja a helyzetet. Az őstermelő elmondta, hogy a tavalyi év során kétszer is élt a méhcsaládonként igényelhető, csekély összegű (1000 forint/méhcsalád) támogatást, valamint a gyógyszerre és cukorra igényelhető támogatást is. De nagyon meg kell gondolni, hogy mit vesz belőle az ember, mondta Szedlák Tibor, aki azt is elárulta, hogy 50 családnak heti háromszori etetésre 27 kg cukorra van szüksége. A méhésznek jelenleg 95 méhcsaládja van, közepes egészségi állapotban, ugyanis a rossz idő miatt nem tudnak kirepülni. Szedlák Tibor attól tart, hogy a méheinek kevés ideje lesz felfejlődni. A szakember elmondta, hogy neki ugyan nem voltak nagy veszteségei a tél során, de a környéken van olyan méhész, aki 27 családból 11-et elvesztett. Szedlák Tibor szerint mostanában nem jók a telek, mert decemberben még nincs nagyon hideg, tavasszal viszont túlságosan is. Nem is meri felnyitni a kaptárakat, mert attól tart, hogy megfázik a fiasítás. A szakember beszélt arról is, hogy a reggeli fagy tönkretette a környéken a barackvirágzást, se arról, se a mogyoróról nem tudtak hozni semmit a méhek. Ráadásul mindjárt itt a fűfavirágzás vége, és mostanáig csak 3-4 napot tudtak kirepülni a méhek. Szedlák Tibor is úgy nyilatkozott, hogy a tavalyi méztermés inkább gyenge volt, és minden tartalékát eladta, az utolsó adagokat épp idén, januárban, amikor jobb ára volt, mint ősszel. A méhész szerint is nagyon rosszak a kilátások 2021-re, mert tavaly húsvétkor már műlépeket rakott be a kaptárakba, amihez előtte 3-4x meg kell nézni a méheket, idén viszont még csak egyszer tudta megnézni őket. Szedlák Tibor talán csak annyi pozitívumot tudott mondani, hogy mivel a környék eléggé dombos, a völgyekben ugyan lefagyott az akác, de a dombtetőkön megmaradt. A Száraz-völgy hűvösebb tájék, itt később indul meg minden. Szedlák Tibor szerint régebben, amikor elkezdte a méhészkedést, minden jobb volt, a méztermés is.

Illés András, a Veszprém megyei Felsőörsön található Illés Méhészet vezetője az Agrárszektor kérdésére elmondta, hogy 100 méhcsaládjuk van, a virágzásnak megfelelő állapotban. A tél során 10%-os veszteségük volt, ami nem magas, viszont évről évre egyre több méhanyát veszítenek el, és ez aggasztó. A szakember a tavalyi év kapcsán elmondta, hogy az eladás jobb volt, mint amilyen lenni szokott, és az általa megkérdezett kollégái is így nyilatkoztak, de azt is elismerte, hogy 2-3 éve az áprilisi fagyok tönkreteszik az akácot, ráadásul az aszályos időszakok is egyre nagyobb gondot jelentenek. Illés András elárulta, hogy amikor lehet, a nemzeti programban be szokott adni egy-egy pályázatot, és az ágazati támogatásokat is igénybe veszi. A tavalyi év kapcsán a szakember elárulta, hogy az akácméz kivételével jó volt a termés, de mostanra ő is kifogyott a tartalékokból. Illés András szerint a mostani tél nem volt rosszabb, mint a korábbiak, a 2021-es kilátásokat illetően viszont úgy látja, hogy idén nagyobb a fagykár, mint tavaly volt. Az akác elfagyása komoly probléma, de a szakember szerint a méhcsaládjai relatíve jó állapotban vannak, így a mostani év akár jól is alakulhat még.

A mostanra főleg méhcsaládok eladásával foglalkozó dunaszekcsői (Baranya megye) Szabó-Gogolák Méhészet egyik vezetője, Szabó András elmondta, hogy pillanatnyilag 65 méhcsaládjuk van, de ezek voltak már jobb állapotban is, nem olyan erősek, mint 2-3 évvel ezelőtt, idén télen pedig 15-20% közötti elhullást tapasztaltak. A szakember elárulta, hogy a méhcsaládok eladását tekintve a tavalyi év ugyanolyan volt, mint az azt megelőzőek, és hogy őket semmiben sem akadályozta a koronavírus. Szabó András ugyanakkor elismerte, hogy ha csak mézzel foglalkoznak, a tavalyi bevételüknek mindössze a 30-40%-át keresték volna meg. A szakember szerint tavaly nem volt tél, ráadásul a januári meleg is megkeverte a dolgokat. A méhek szempontjából ez azt jelentette, hogy nem volt meg a szükséges nyugalmi állapotuk, a későbbi hideg pedig megviselte őket. Noha elsődlegesen nem ezzel foglalkoznak, Szabó András elmondta, hogy csak nagyon kevés mézük volt tavaly, a méhek két napot tudtak hordani az akácnál, aztán jött a hideg, esős idő. A 2021-es évet és a mostani helyzetet a szakember katasztrófának értékelte, mivel az akác elfagyott, és a gyümölcsösök is kaptak a fagyból. Szabó András szerint az idei év még rosszabb lesz, mint amilyen a tavalyi volt.

Bercsényi János, a Bercsényi Családi Méhészettől az Agrárszektor kérdésére elmondta, hogy hosszú idő után csütörtökön végre tudtak dolgozni a méhekkel. A Bács-Kiskun megyei Hajóson található vállalkozás vezetője elmondta, hogy általában 100, vagy annál kicsit kevesebb méhcsaládjuk szokott lenni, de mostanra 50 maradt ebből. A szakember elmondta, hogy mindig igénybe szoktak venni minden támogatást, amit csak lehet, és ezekre bizony óriási szükség is volt az utóbbi időben. A tavalyi évben számos problémájuk volt, a kritikán aluli termésmennyiséggel, a napraforgó utáni családösszeomlásokkal, amit aztán a gyönge tél és a hideg tavasz tetézett. A méhész szerint a koronavírus egyáltalán nem zavarta őket. Bercsényi János a tavalyi méztermést gyenge közepesnek értékelte, vagy még inkább gyengének, ráadásul mostanra ők is teljesen kifogytak a készletekből. A szakember rámutatott, hogy ilyenkor sokkal többet kell költeni a méhekre, mint általában, ráadásul kevesebb bevétel mellett. A 2021-es év tavasza Bercsényi János szerint nagyon rossz volt eddig, az akác 50%-a elfagyott a környékükön, a repcére viszont még nem tud mit mondani.

Látható tehát, hogy az ország minden pontján ugyanazokkal a problémákkal küszködnek a méhészek. A tartalékaik elfogytak, a lehetőségeik egyre szűkülnek. Ha nem ér véget hamarosan az évszakhoz méltatlan, fagyos és hideg időjárás, olyan ütést kaphat a magyar méhészeti ágazat, amiből hosszú évek alatt fog csak tudni ismét talpraállni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31