Nem álom többé: szobatisztaságra neveltek szarvasmarhákat a kutatók

Nem álom többé: szobatisztaságra neveltek szarvasmarhákat a kutatók

agrarszektor.hu
Egy német kutatóintézet munkatársai szobatisztaságra szoktattak 11 szarvasmarhát. A kísérletet 16 állattal indították, azaz közel kétharmadukat tudták megtanítani, hogy kijelölt helyen vizeljenek.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A marhák vizelésének helye klímavédelmi szempontból nem mindegy. A marhavizeletben lévő ammónia ugyanis a talajba kerülve üvegházhatást okozó gázzá alakul. A kísérletben az összegyűjtött marhavizeletet ártalmatlanították, így abból nem lett üvegházhatást okozó gáz - írta meg a 444.hu a BBC értesülései alapján.

De hogy lehet egy marhát megtanítani az árnyékjászol használatára? A német tudósoknak ez úgy sikerült, hogy ha a megfelelő helyen vizeltek az állatok, akkor jutalomfalatot kaptak, ha meg máshol, akkor három másodpercig vízzel spriccelték őket, amit utálnak. A szoktatás során egyre távolabb lehetett vinni a vizelési pontot, és a marhák mentek szépen a megfelelő helyre. Illetve a közel kétharmaduk ment.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?