2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Nem álom többé: szobatisztaságra neveltek szarvasmarhákat a kutatók

Nem álom többé: szobatisztaságra neveltek szarvasmarhákat a kutatók

agrarszektor.hu
Egy német kutatóintézet munkatársai szobatisztaságra szoktattak 11 szarvasmarhát. A kísérletet 16 állattal indították, azaz közel kétharmadukat tudták megtanítani, hogy kijelölt helyen vizeljenek.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A marhák vizelésének helye klímavédelmi szempontból nem mindegy. A marhavizeletben lévő ammónia ugyanis a talajba kerülve üvegházhatást okozó gázzá alakul. A kísérletben az összegyűjtött marhavizeletet ártalmatlanították, így abból nem lett üvegházhatást okozó gáz - írta meg a 444.hu a BBC értesülései alapján.

De hogy lehet egy marhát megtanítani az árnyékjászol használatára? A német tudósoknak ez úgy sikerült, hogy ha a megfelelő helyen vizeltek az állatok, akkor jutalomfalatot kaptak, ha meg máshol, akkor három másodpercig vízzel spriccelték őket, amit utálnak. A szoktatás során egyre távolabb lehetett vinni a vizelési pontot, és a marhák mentek szépen a megfelelő helyre. Illetve a közel kétharmaduk ment.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31