Egészségesebb baromfik? Különleges takarmányt fejleszt egy magyar cég

agrarszektor.hu
Egyedülálló takarmány-adalékanyag kifejlesztésén dolgozik a Dr. Bata Zrt., amellyel csökkenthető, vagy teljesen elhagyható lenne a baromfitenyésztésben az antibiotikumok felhasználása, így egészségesebbé válnának az állománytok és javulnának a gyarapodási mutatók is. A termék a gyógynövények, gyógynövény kivonatok, illetve mikroelem kelát vegyületek kombinációi segítségével több problémára adna egyszerre megoldást, hasonló termék sem hazai, sem világviszonylatban nincs a piacon.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az emberi fogyasztásra szánt hústermelés közel 37%-át a baromfi hús adja, továbbá az előrejelzések alapján a következő 10 évben ebben az ágazatban várható a legnagyobb növekedés. A nagyüzemi baromfitartásban az állathigiéniai körülmények hiányosságai a takarmány receptúrák nem megfelelő, profitorientált kialakítása hatására a baromfi normál mikrobiom összetétele eltolódik a patobiom irányába. Ez befolyásolja a termelési paramétereket, kihat a húsminőségre, károkat okoz a termelőknek és a fogyasztóknak egyaránt. Hazánkban a problémák kezelésére a baromfitenyésztésben legtöbbször terápiás célú antibiotikumot alkalmaznak. Bár léteznek alternatív megoldások (prebiotikumok, probiotikumok, illetve ezek kombinációi) az igazán átütő megoldás még várat magára. A Dr. Bata Zrt. egy olyan komplex takarmány adalékanyag kifejlesztésén dolgozik, amely célzottan képes felvenni a harcot a baromfi hízlalás és tojástermelés során jelentkező problémákkal és valódi alternatívája lehet a gyógyszeres kezeléseknek.

Bata Zsófia, a vállalat kutatás-fejlesztési részlegének laborvezetője elmondta, hogy egy olyan "intelligens" takarmányadalék-prototípus fejlesztését és vizsgálatát tervezik megvalósítani, amely szelektíven, célzottan hat a hízlalási periódusban előforduló patogén baktériumokra, protozoákra, de emellett a normál mikrobiom alkotóinak szaporodását nem befolyásolja, esetlegesen támogatja. A termék folyamatos adagolása mellett a hízlalás során leggyakrabban előforduló bakteriális és protozoák okozta megbetegedések tünetei gyengülnek, vagy a betegségek teljesen elmaradnak, ezzel a termelési paraméterek növekedése természetes módon, antibiotikum mentesen érhető el. A tervezett termék a mezőgazdaságban, az élelmezés célú baromfi haszonállat tartásban hasznosítható, fő célja a patogén kórokozók elleni prevenció - hangsúlyozta a szakember.

A probléma részletes feltérképezését a normál mikrobiom és patobiom alkotóinak felmérését és izolálását a magyar állattartókkal szoros kapcsolatot ápoló Állatorvostudományi Egyetem együttműködésével végzik. Korábbi, sertésekkel kapcsolatos eredményeik kimutatták, hogy számos gyógynövény és fém kelát szinergikusan képes a patobiom szinten tartása mellett a normál mikrobiom szaporodását előmozdítani. A projekt ezen kutatások eredményeit terjeszti ki a baromfiágazatra.

A gazdasági haszonállatok természetes alapú takarmányozása hozzájárul az egészséges élelmiszer termékek előállításához, az élelmiszerbiztonsághoz és fenntarthatósághoz is, így a Dr. Bata Zrt. termékfejlesztésének kiemelt közegészségügyi jelentősége is van. Magyarország a fajlagos mutatóban dobogós helyezéssel bír az EU27-ben a hús egységre vetített antibiotikum felhasználásban, így különösen nagy gazdasági és társadalmi szükség van az antibiotikum mentes, preventív hatású takarmánykiegészítőkre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. alkalommal az idei év végén
Budapest Economic Forum 2022
Jön a legjelentősebb hazai makrogazdasági konferencia
Portfolio Future of Finance 2022
Új konferencia a teljes magyar pénzügyi szektor számára
EZT OLVASTAD MÁR?