Nagy a baj: már a kutatókat is aggasztja az embereket fertőző új állatbetegség

agrarszektor.hu
A 2017-es szintnél ugyan kevesebb egyelőre az olyan megbetegedés, melyért madárinfluenza-vírus volt a felelős, de a kutatókat aggasztja az új variáns okozta tünetek súlyossága és a halálozások száma is. A madárinfluenzával rég együtt kell élnünk, a különböző törzsek folyamatosan vándorolnak a vad madarak és háziállatok között, az viszont nagyon ritka, hogy emberre is átterjedjenek.

2017-ben Kínában több mint száz embert betegített meg a H7N9 vírus, 35-en igazoltan madárinfluenzában vesztették az életüket, és két esetben emberről emberre is átterjedhetett a betegség az akkori kutatások szerint. Ám ezúttal az emberre leginkább veszélyes törzs, a H5N6 egy variánsa terjed Kínában, mely a világ legnagyobb baromfi- és kacsahús előállítója. A tavalyi 5 esethez képest 2021-ben eddig 21 olyan megbetegedést regisztrált az Egészségügyi Világszervezet, melyeket a madárinfluenza H5N6 altípusa okozott - írja az Infostart. A rotterdami Erasmus Egyetem Orvosi Központjának összehasonlító patológia professzora elmondta, hogy az emberi megbetegedések számának idei növekedése Kínában aggodalomra ad okot. 

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ez egy olyan vírus, amelynek magas a halálozási aránya. A WHO közlése szerint az esetek többségében a megbetegedett emberek baromfival kerültek kapcsolatba, és nincs megerősített eset emberről emberre történő átvitelről. Legkevesebb tíz esetet a H5N8 vírushoz genetikailag nagyon hasonló vírus okozott, amely tavaly télen Európa-szerte baromfifarmokon pusztított, és vadon élő madarak is áldozatául estek Kínában. Ez arra utal, hogy a legutóbbi kínai H5N6-os fertőzések egy új változatot jelenthetnek. Kína egyébként beoltja a baromfikat a madárinfluenza ellen, de a tavaly használt vakcina csak részben véd az újonnan megjelenő vírusokkal szemben, ami megakadályozza a nagyobb járványkitöréseket, de lehetővé teszi a vírus további terjedését - mondta az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) határokon átnyúló állatbetegségek sürgősségi központjának regionális laboratóriumi koordinátora.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?