Költséges hobbi terjed Magyarországon: százezrekbe kerül, mégis egyre népszerűbb

Költséges hobbi terjed Magyarországon: százezrekbe kerül, mégis egyre népszerűbb

agrarszektor.hu
Az elmúlt egy-másfél évben a koronavírus járvány következményeként felértékelődött a szabadban végezhető sportolás jelentősége, ennek köszönhetően akár 100-150 ezerrel is nőhetett a lovasok száma Magyarországon a Lovasok.hu portál becslése szerint. A lovaglás költségei ugyanakkor meglehetősen magasak, egy friss felmérés alapján egy saját lóval nem rendelkező lovas átlagosan 367 ezer forintot költ évente a hobbijára, aki pedig lovat is tart, az átlagosan 800 ezer forint kiadásra számíthat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A koronavírus járvány hatására felértékelődött a szabadban űzhető testmozgás jelentősége, ennek következtében Magyarországon is tömegek kezdtek el lovagolni az elmúlt egy-másfél évben. Nem csak gyerekek, felnőttek is mind többen ülnek lóra, közülük sok a kezdő, de olyanok is megjelentek a lovardákban, akik korábban lovagoltak, ám egy ideje felhagytak ezzel a tevékenységgel. A nagy érdeklődés egyik következménye, hogy a lovardák csak nehezen képesek kiszolgálni a megnövekedett igényeket, aminek a képzett oktatók és a megfelelő iskolalovak hiánya egyaránt oka.

A hobbi szinten lovaglók csaknem 90%-a heti több alkalommal ül lóra, de 42%-uk hetente 2-3-szor, míg 16%-uk csaknem minden nap gyakorol - derült ki a Lovasok.hu több mint ezer válaszoló bevonásával készült friss kérdőívéből. A hobbilovasok valamivel több mint fele (51,9%) bérelt lovat használ, míg a többiek saját lovon ülnek (48,1%). Saját ló nélkül egy átlagos hobbilovas 305 ezer forintot fordít lovaglásra éves szinten, míg a szükséges ruházat és védőfelszerelések beszerzésére átlagosan 62 ezer forint megy el.

A saját ló tartása jelentős költséggel jár, a kérdőívre érkező válaszok alapján éves szinten átlagosan 789 ezer forint kiadásról számoltak be a tulajdonosok, amiből 224 ezer forintot fordítanak az állat egészégére (állatorvos, csontkovács, körmölés stb.). A pontos összeg függ a bértartó lovarda árától (általában 40-90 ezer forint), valamint a ló egészségi állapotától. Ez utóbbi miatt előfordulhat, hogy valaki évi 100 ezer forintot költ a lova egészégére, míg más 1-1,5 millió forintot is kifizet ugyanerre.

Versenyzők esetében a kiadások jelentősebbek, már csak azért is, mert náluk magasabb a saját lóval rendelkezők aránya (79,8%). Ezen felül csak a versenyeken történő indulás éves szinten átlagosan 443 ezer forint kiadást jelent, amihez a szükséges ruházat és felszerelés átlagosan 94 ezer forint plusz költséggel járul hozzá. (A pontos összegek természetesen egyénenként jelentősen eltérhetnek, függően a szakágtól vagy éppen az éves versenyek számától.)

A felmérés válaszai alapján a hobbilovasok és a versenyzők egyaránt jelentős anyagi áldozatot hoznak: az előbbiek átlagosan a jövedelmük 34%-át, míg az utóbbiak 49%-át fordítják lovaglásra a saját bevallásuk szerint. Ennek ellenére a saját lóval nem rendelkező hobbilovasok több mint 20%-a nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem az ár alapján választott lovardát magának, míg a bértartók körében 12,2%-os volt az arányuk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?