Őrület: ki nem találnád, hogyan tartanák távol a madarakat ettől a holland reptértől

Őrület: ki nem találnád, hogyan tartanák távol a madarakat ettől a holland reptértől

agrarszektor.hu
A nagy testű madarak komoly veszélyforrásnak számítanak a repülőgépek számára, egy-egy ütközésnek katasztrofális következményei lehetnek. Éppen ezért meglepő lépésre szánta el magát az egyik legforgalmasabb európai reptér, az amszterdami Schiphol, amely - egy kísérleti projekt keretében - húsz sertést alkalmazott azzal a feladattal, hogy csökkentse a repülőgépekbe csapódó madarak számát.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Köztudomású, hogy a repülőgépek és a nagy testű madarak, így például a libák ütközése komoly repülési kockázat, kivált akkor, ha az állatokat beszippantja a hajtómű - olvasható az Index oldalán. Egy ilyen, csaknem végzetes kimenetelű baleset történt 2009 januárjában New Yorkban, amikor csak a pilóta, Chesley B. "Sully" Sullenberger lélekjelenlétének volt köszönhető, hogy a US Airways 150 utasa és ötfős személyzete szinte sértetlenül úszott meg - szó szerint - egy ütközést, ugyanis sikerült a Hudson folyón landolniuk. Az észak-karolinai Charlotte-ba induló Airbus 320-as a LaGuardiáról szállt fel, és percekkel később lúdrajjal ütközött. Mindkét hajtómű felmondta a szolgálatot. A pilóta azonban a több milliós nagyváros toronyépületei felett megkísérelte a lehetetlent, és vitorlázó műveletekkel a jeges Hudson folyón tette le a több mint 70 tonnás gépet.

Közeleg az agrárium kihagyhatatlan csúcsesemény - Agrárszektor Konferencia december 9-10-én

Már csak néhány nap, és kezdődik az év nagy agráreseménye, a siófoki Agrárszektor Konferencia. A kétnapos esemény az agrárgazdaság legaktuálisabb és legforróbb témáit vonultatja fel csaknem húsz kerekasztal-beszélgetésben és száz előadóval december 9-10-én. A rendezvényen az államigazgatási, a vállalati, a pénzügyi és a szakmai-érdekképviseleti szféra csúcsvezetőitől hangzanak el azok az információk, amelyeket a piaci szereplők felhasználhatnak jövő évi és hosszabb távú eredményes gazdálkodási döntéseikhez. Emellett a konferencia lehetőséget nyújt a kapcsolatépítésre és a networkingre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 9-10-én!

Az ilyen ütközések gyakoriak az amszterdami Schiphol repülőtér környékén is. Tavaly, 2020-ban mintegy 150 ún. "madárcsapást" regisztráltak - idézte a CNN Willemeike Kostert, a Schiphol szóvivőjét. A sertések bevetése, amelyről az Agrárszektor is beszámolt, csak egyike azoknak az intézkedésnek, amelyekkel a repülőtér megpróbálja csökkenteni a madarak számát.

EZ IS ÉRDEKELHET

De hogy függnek össze a disznók, a madarak és a repülők?

A kísérleti projekt alatt a sertések egy öthektáros parcellán keresnek táplálékot, azon a területen, ahol a közelmúltban cukorrépát takarítottak be a két kifutópálya között - ismertette elképzeléseit a repteret üzemeltető cég még szeptemberi beharangozó sajtóközleményben. Az állatokat egy 80 kilométerre fekvő kis sertéstenyésztő cég, a Buitengewone Varkens biztosította, amely a szabadban neveli az állatokat. A repülőtér képviselője azért kereste meg a céget, hogy néhány süldőt át tudnának-e szállítani a reptér közelébe azoknak a termésmaradványoknak az eltakarítására, amelyek vonzzák a ludakat és más madarakat - mesélte Stan Gloudemans, a farm társtulajdonosa.

A sertések tehát egyfelől kevésbé vonzóvá tették a madarak számára a térséget, mert eltüntették egyik táplálékforrásukat, másrészt pedig a disznók - mindenevőként - megkísérelték levadászni a mezőn pihenésre leszálló ludakat, és ezzel elrettentették őket - mondta a gazda. A disznók ugyan nem elég gyorsak ahhoz, hogy esélyük legyen elkapni egy madarat, de az elriasztásukra igenis alkalmasak.

Gloudemans farmján évente mintegy 300 malacot nevelnek, bár általában a gyomok vagy az aratás utáni termésmaradványok eltakarítására vetik be őket Hollandia-szerte, nem pedig a repülésbiztonsági intézkedések részeként. Ez volt a legfurcsább kérés - idézte fel Gloudemans, aki nevetve tette hozzá, hogy legközelebb talán majd azt kérik, hogy tartsam távol a tolvajokat.

A madárrajok másutt is veszélyeztetik a légi forgalmat

A pilóták évente mintegy ötezer madárütközést jelentenek. Az ezredforduló utáni két évtizedben mintegy 200 esetben vezetett katasztrófához a jelenség. És bizony lehet, hogy a holland módszert a mi térségünkben is hasznosítani lehetne. Budapesten kellett például leszállnia a Wizz Air Marosvásárhelyről Londonba tartó járatának, miután a felszállás után madárral ütközött a repülőgép. A szintén Airbus 320-as az ütközés után egy ideig a marosvásárhelyi repülőtér közelében körözött, majd Budapestre irányították át. Egy szakportál információi szerint a madár a bal oldali hajtóműnek ütközött, amely megsérült. Biztonsági okokból az utasokat egy másik gép vitte tovább.

A Schiphol repülőtéren a madárriasztási projekt hatásosságát úgy fogják mérni, hogy elemzik a madarak aktivitását a területen a malacok jelenléte alatt, amit azzal az időszakkal vetnek össze, amikor még nem voltak ott az állatok. A madarak elriasztására a legkorszerűbb technológiákat is bevetik, egyebek között lézersugarakat és ijesztő hangokat. Különleges fűféléket is ültetnek, hogy a területet a lehető legkevésbé tegyék vonzóvá a madarak számára - mondta a szóvivő. A hathetes malacbevetési projekt november első hetében ért véget, és "tanulságos" volt. A begyűjtött adatok elemzése után a sertések hosszabb távú alkalmazásáról előreláthatólag a jövő év elején születik döntés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?