Hat éve nem történt ilyen: sokkoló áron kelt el a legjobb tonhal egy tokiói árverésen

Hat éve nem történt ilyen: sokkoló áron kelt el a legjobb tonhal egy tokiói árverésen

MTI
Hat éve először fordult elő, hogy 20 millió jennél (55 millió forint) kevesebbért kelt el egy kékúszójó tonhal az újév utáni első árverésen a tokiói Tojoszu-halpiacon.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A legpompásabb példányért, egy 211 kilogrammos tonhalért mindössze 16,8 millió jent (46 millió forint) adtak szerdán, ami 220 ezer forintos kilónkénti árnak felel meg. Három éve még 979 millió forintot adtak egy tonhalért. Az aukció sztárját Omában, a szigetország egyik legjobb tonhaltermő vidékén, Honsú fősziget északi csücskénél fogták ki a tengerből.

Az újévi árverések csillagászati árai nem annyira a tonhal valós értékét tükrözik, inkább az új üzleti év indulását szolgáló marketingcélokat szolgálnak. A legdrágább tonhalat idén egy nagykereskedelmi cég vásárolta meg, hogy ezzel is segítse fellendíteni a pandémia miatt pangó piacot. Sehol másutt nem fogyasztanak olyan sok tonhalat, mint Japánban. A túlzott lehalászás azonban túlélésükben fenyegeti a tonhalpopulációkat.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Agrárpénzek

Jön az uniós pénz a gazdáknak

Október 16-án kezdődik a közvetlen támogatások és egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegének kifizetése.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?