Hatalmas beruházás Békésben: 8 milliárdból épít sertéstelepet a dán tulajdonú cég

Hatalmas beruházás Békésben: 8 milliárdból épít sertéstelepet a dán tulajdonú cég

MTI
Letették a FirstFarms Hungary Kft. nyolcmilliárd forintos beruházásának alapkövét a Békés megyei Pusztaföldváron csütörtökön. A dán tulajdonú cég a fejlesztéshez csaknem 2,5 milliárd forint állami támogatást kapott.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Erdős Norbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a rendezvényen emlékeztetett, 2020 óta mintegy 90 milliárd forintot fordított a kormány sertéstartó telepek fejlesztésére, tavaly 21,5 milliárdot állatjóléti intézkedések támogatására, 2,8 milliárdot pedig járványvédelmi fejlesztésekre. Ismertetése szerint a magyar húsfogyasztás évente átlagosan 68 kilogramm személyenként, az elmúlt évtizedben mind a sertés-, mind a baromfifogyasztás nőtt. Mindeközben az Európai Unió sertésexportja 4 százalékkal csökkent, az import viszont 14 százalékkal nőtt - közölte.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Sarusi-Kis Tamás, a FirstFarms Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, Telekgerendáson kétezer kocának férőhelyet biztosító fiaztató telep épül; Pusztaföldváron pedig a szaporulatnak malacnevelő telep, valamint egy karantén istálló és süldő koca telep. A két új teleppel 4500 kocaférőhelyes vállalattá bővül a FirstFarms Hungary Kft. A beruházás várhatóan 2023 tavaszán készül el, 20-30 új munkahelyet teremt a körzetben. Kétezer kocával növeli a hazai kocaállományt, így fontos szerepet tölt be a sertésstratégiai célkitűzések elérésében. A telepeken automatizált rendszereket telepítenek, az áramellátást napelemekkel történik, az optimális hőmérsékletet pedig a hígtrágyából visszanyert hővel biztosítják majd a sertések számára. A szerves trágya helyi felhasználhatósága segítheti a gazdákat - jelentette ki Sarusi-Kis Tamás.

Anders Norgaard, a FirstFarms csoport vezérigazgatója felidézte, 2005-ben nyolc dán befektető és gazdálkodó megvásárolta a növénytermesztéssel és tejtermeléssel foglalkozó Agra M. szlovák mezőgazdasági vállalatot, majd a következő évben egy másik szlovák céget. A vállalat 2006 decembere óta van jelen a koppenhágai tőzsdén, és megközelítőleg 2700 részvényese van. A következő években elkezdtek terjeszkedni Romániában és Szlovákiában; a magyar cég 2017. márciusában jött létre. (Jogelődjét, amely Dán Farm néven működött 2002-ben, szintén dán tulajdonosok alapították.) 2018 óta Csehországban is jelen vannak. A FirstFarms közel 400 alkalmazottat foglalkoztat, négy országban van leányvállalata, a termelés 17 telephelyen zajlik. Szlovákiában háromezer termelő tehenük van; Szlovákiában, Csehországon és Magyarországon évente 165 ezer malacot és 100 ezer hízót tenyésztenek. Összesen 21 ezer hektáron gazdálkodnak. Anders Norgaard megjegyezte, Magyarországon vizsgálják a gabonaelőállítás lehetőségeit is. A cégnek Magyarországon jelenleg a Békés megyei Gádoroson van egy fiaztató telepe 2500 koca férőhellyel, onnan a 7 kilogrammos malacokat Orosházára szállítják, és ott nevelik 30 kilogrammos súlyukig.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a magyar leányvállalat 2020-ban 44 munkavállalót foglalkoztatott. Az értékesítés nettó árbevétele kétmilliárd forint fölé nőtt, 47 millió forinttal haladta meg az egy évvel korábbit. Adózott eredménye 213 millió forint volt 2020-ban, szemben az előző évi csaknem 417 millió forinttal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?