Egyre több ilyen állat él Magyarországon: tele vannak velük az erdők és a mezők

Egyre több ilyen állat él Magyarországon: tele vannak velük az erdők és a mezők

MTI
Növekvő tendencia figyelhető meg a magyarországi nagyvadállományban, az egy vaddisznó kivételével minden hazai nagyvad egyedszáma stabilan emelkedett 2008 óta. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH), az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI legfrissebb adatközlése alapján a legnagyobb mértékű állománygyarapodás a dámszarvasnál és a gímszarvasnál volt megfigyelhető, a vaddisznók számát illetően - az afrikai sertéspestis miatti elhullások és kilövésekből kifolyólag - durva visszaesést regisztráltak a szakemberek. Az apróvadállomány tekintetében rosszabb a kép, a 2008-tól 2021-ig tartó időszakban mind a fácán, mint a fogoly, mind a mezei nyulak egyedszámában komoly csökkenés volt megfigyelhető.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Stabilan nőtt a magyar gímszarvas- és dámvadállomány a 2008-tól 2021-ig tartó időszakban. Míg előbbi nagyvadakból a vizsgált időszak elején 85,1 ezer példány élt hazánkban, alig több mint 10 év alatt az állomány több mint 117 ezer egyedből állt, ami több mint 38%-os állománygyarapodást jelent. A KSH, az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI legfrissebb grafikonjából az is kiderült, hogy a dámszarvasok száma még ennél is nagyobb ütemben gyarapodott. A vizsgált időszak elején az állomány még csak 25,9 ezer egyedet számlált, de 2021-re ez 40 ezerre nőtt, ami több mint 54%-os növekedést jelent.

2008 és 2021 között nőtt a hazai muflonállomány is. A vizsgált időszak elején még mindössze 9,9 ezer példányból álló állomány növekedésében voltak megtorpanások és kisebb visszaesések, de 2021-re a magyarországi muflonok száma elérte a 11,7 ezer főt, vagyis összességében elmondható, hogy a tavalyi év végéig ennek a nagyvadnak a hazai egyedszáma is 18%-kal emelkedett. Ennél jóval hektikusabban alakult a hazai őzállomány sorsa. A legnagyobb egyedszámú magyar nagyvadból 2008-ban 340,4 ezer egyed élt az országban, ez nagyobb megugrásokkal és visszaesésekkel végül 2021-re közel 10%-kal, 374,2 ezer példányra nőtt.

Az elmúlt évek nagy vesztese kétségkívül a hazai vaddisznóállomány volt. Az afrikai sertéspestis magyarországi megjelenésével elkeseredett küzdelem vette kezdetét a házisertés-állomány megóvása, illetve a betegség elterjedésének visszaszorítása érdekében. Ennek egyik eszköze lenne a vaddisznóállomány olyan mértékű meggyérítése, hogy a fertőzött állatok ne tudják átadni az egészségeseknek a betegséget. Ahogy a grafikonból is látható, 2013-ig a magyar vaddisznóállomány is folyamatosan nőtt, meghaladva a 120 ezer példányt is. Azóta azonban folyamatosan csökken az állomány, 2021-re 64,5 ezer egyedre esett vissza, ami 8 év alatt 33%-os csökkenést jelent.

Vadállomány Magyarországon (2008-2021) (Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI)

Sokkal nagyobb kilengések figyelhetőek meg az apróvadállományban. Amíg 2018-ban több 790 ezer fácán élt Magyarországon, a számuk 2009-től erősen fogyni kezdett. És bár voltak erősebb éveik, 2021-re az állomány mindössze 614,3 ezer példányt számlált, ami a vizsgált időszak egészére nézve több mint 23%-os állománycsökkenést jelent. A mezei nyulak számát illetően is visszaesést lehetett megfigyelni, még ha nem is olyan mértékűt, mint a fácánoknál. 2008-ban a hazai mezei nyúl állomány 522,9 ezer példányt számlált, ez azonban 2010 után csökkenni kezdett, 2021-re pedig 483,6 ezer példányra csökkent, összességében pedig elmondható, hogy 8%-kal esett vissza az egyedszámuk. Mind a fácán, mind a mezei nyúl esetében fontos rámutatni, hogy ezek az apróvadak a mélypontot 2018-ban érték el, azóta ismét gyarapszik a számuk.

A legbrutálisabb visszaesés a foglyok tekinetében figyelhető meg. Amíg 2008-ban majdnem 40 ezer példányt számlált a hazai fogolyállomány, ez 2021-re 10,9 ezer példányra esett vissza. Ez összességében több mint 73%-os állománycsökkenést jelent a vizsgált időszak alatt, vagyis alig 12 év alatt a fogolyállomány több mint kétharmada eltűnt Magyarországról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 2. 16:17