Nagyon rossz vége lehet a beporzók pusztulásának: csak így lehet megmenteni őket

Nagyon rossz vége lehet a beporzók pusztulásának: csak így lehet megmenteni őket

agrarszektor.hu
A kontinensen is páratlan kiállítást rendezett be a Magyar Természettudományi Múzeumban a Tehetsz méh többet! program, a múzeum és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, hogy felhívják a figyelmet a beporzók világszintű pusztulására, és annak szinte felbecsülhetetlen következményeire. A tárlat rovarperspektívából mutatja be a beporzók, köztük az emberiség számára legfontosabb faj, a háziméh munkáját, életünkben betöltött szerepét és a méhészet fejlődését. Apiterápiás ház (kaptárlevegős szoba), méhles, élethű animációk és valódi felvételek, beporzópreparátumok, személyautó nagyságú, virágport szállító méh és számítógép-vezérelt méhecske is várja a látogatókat. A kiállítás kiemelt célcsoportja az iskolás korosztály, akik akár egy interaktív biológia óra keretében, modern, multimédiás környezetben ismerhetik meg a beporzók világát.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kétszázötven négyzetméteres kiállítási területen nyílt meg a Kárpát-medence legnagyobb természetrajzi gyűjteményében a Tehetsz méh többet! - Zümmögés a múzeumban című tárlat, amely interaktívan ismerteti a beporzók munkáját a virágtól a kaptárig - olvasható a közleményben. A kiállítás középpontjában a beporzók állnak, vagyis nemcsak a mindenki által ismert háziméhek, hanem a vadon élő beporzók szerepét is hangsúlyozzák a szervezők. Kétszáz négyzetméternyi felületen olyan, sokak számára ismeretlen, de az élővilágban helyettesíthetetlen rovarok is figyelmet kapnak, mint a déli papírdarázs, a bundásbogár, a fagyalszender vagy az ékfoltos zengőlégy. A kaptár felépítését pedig nemcsak képernyőkről, hanem egy üvegfalú bemutatókaptárról is megismerhetik a látogatók.

Egy olyan kiállítás létrehozására törekedtünk, amely a legmodernebb vizuális eszközök és valódi preparátumok, interaktív állomások segítségével a fiatalok érdeklődését is felkelti, de ugyanúgy tanulságos minden korosztály számára. A koncepcióról és a látványvilágról egyeztettünk a kanadai Ontario Science Centre-rel is, amely külföldön élen jár a hasonló nagyszabású tárlatok kiépítésében

 - mondta Bernert Zsolt, a Magyar Természettudomány Múzeum főigazgatója.

Az agrárgazdaság számára és a mindennapi életünkben is beláthatatlan következményekkel járna, ha kipusztulnának a beporzók, hiszen pótolhatatlan a szerepük az élelmiszer-termelésben. A Tehetsz méh többet! programmal az elmúlt két évben mintegy ötmillió emberhez jutott el az üzenet, hogy tennünk kell a beporzók világméretű pusztulása ellen. A most megnyílt kiállítással még több emberben tudatosíthatjuk, hogy saját érdekünk együtt élni a beporzókkal

 - tette hozzá Vida József, a program alapítója.

Forrás: Országos Magyar Méhészeti Egyesület

Nincs alternatívája a méhek munkájának

A kiállítás első része a különböző beporzók életére, munkájára és a természetben betöltött szerepére fókuszál, központi eleme egy személyautó nagyságú, 3D-nyomtatással is készült, virágport szállító méh és egy számítógép-vezérelt méh. A tárlat második része pedig átfogó képet ad a méhészetről és a méhészeti eszközök, kaptárak fejlődéséről, a mézkészítés folyamatáról, valamint bemutatja a beporzók növénytermesztésben és élelmezésben betöltött pótolhatatlan szerepét. A növényi alapú élelmiszerek hetven százalékának előállításához ugyanis szükség van a beporzók munkájára, amelynek helyettesítésére ez idáig nem találtak hatékony megoldást a szakemberek. Számítások szerint világszinten több mint 30 billió dollárra tehető évente a beporzók munkájának értéke. Az Egyesült Nemzetek Szervezete és az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet szerint a beporzók, főként a méhek és a lepkék több mint 40 százalékát fenyegeti a kihalás.

A beporzók ökológiai fontosságával és a méhészeti ágazat jelentőségével a 2021-es "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás keretében, a World Conservation Forumon belül is foglalkoztunk. A Tehetsz méh többet! program bemutatkozott a világkiállítás A pavilonjában, a Takarékbank standján is. Az interaktív és edukatív tárlat segítségével a Fátyol Iskolaprogram keretében több mint 60 ezer gyermek ismerkedhetett meg a beporzók világával

 - mondta dr. Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára.

Jól mutatja a beporzók helyettesíthetetlen szerepét, hogy csak az Egyesült Államok élelmiszer-termelését évente 15 milliárd dolláros kár érné, ha a méhek eltűnnének. Ott a gazdák egy év alatt már most 2 milliárd dollárt fizettek ki a méhészeknek, hogy átmenetileg méheket telepítsenek a földjükre. Magyarországon szerencsére még nem ilyen rossz a helyzet, de a mezőgazdasági és ökoterületek beporzása egyre inkább a méhészektől függ

 - mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

A tárlaton a rovarok szemén keresztül is láthatnak a vendégek, a kiállítás szemlélteti a méhek és az emberek vizuális érzékelése közti különbségeket, valamint foglalkozik az apiterápiával, a méhészeti termékek évezredekre visszanyúló gyógyászati felhasználásával is. A kiállítás végén ezért egy apiterápiás házat is kipróbálhatnak a látogatók, amely élethű mása egy valódi kaptárlevegős szobának. A tárlat egyik különlegessége, hogy a bemutatótérhez vezető folyosót egy évig a Tehetsz méh többet! kampány óvodai rajzpályázatára érkezett mintegy 6300 rajz díszíti havi váltásban, amelyeket 6 ország 468 településének 707 óvodájából küldtek be. A pályázaton a gyerekek saját eszközeikkel mutathatták meg, miért fontosak életükben a méhek. A kiállítótérben a verseny fődíjas és különdíjas alkotásai láthatók.

Ez a kiállítás mindenkinek és mindenkihez szól, de az iskolásokhoz különösképpen, hiszen az ő életükre még nagyobb hatást gyakorolnak a jelenlegi természeti folyamatok, mint a miénkre. Ezért őket már most be kell vonnunk a probléma megoldásába, így tudjuk felkészíteni a diákokat, és rajtuk keresztül családjukat is arra, hogy mit tudnak tenni a beporzók fennmaradásáért

 - mondta Rúzsa Magdi, a Tehetsz méh többet! program nagykövete.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 24. 05:58