Early Bird jegyek az Agrárszektor 2025 konferenciára!
Szerezze meg jegyét most még Early Bird áron a december 3-4. között megrendezésre kerülő siófoki Agrárszektor 2025 konferenciára, ahol kistermelők és fiatal gazdák most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! A konferencia értékelést ad az agrárium helyzetéről, egyúttal pedig felvázolja az ágazat előtt álló rövid- és hosszú távú fejlesztési és kitörési lehetőségeket, illetve bemutatja a vállalkozások üzleti döntéseihez szükséges mértékadó prognózisokat.
A méz, a folyékony napfény
Kétségkívül a méz a méhészet koronaékszere. A méhek nektárból, mézharmatból vagy más növényi eredetű édes nedvekből állítják elő, amit saját testükben lévő enzimekkel dúsítanak. Ez a folyamat a nektár víztartalmának csökkentéséből és a cukrok átalakításából áll. A méz egyedülálló összetétele - amely főként fruktózból és glükózból, valamint kisebb mennyiségben más cukrokból, vitaminokból, ásványi anyagokból és enzimekből áll - nemcsak édes ízt, hanem számos egészségre gyakorolt pozitív hatást is biztosít. A méz fajtája attól függ, hogy a méhek milyen virágokról gyűjtötték a nektárt. Így születik meg az akácméz, a hársméz, a repceméz vagy éppen a vegyes virágméz. A méz felhasználása rendkívül sokoldalú: édesítőszerként, kenhető krémként, süteményekben és italokban, de akár sebgyógyítóként vagy torokfájás enyhítőjeként is alkalmazható.
A virágpor erőt ad - nem csak a méheknek
A virágpor, vagy más néven pollen, a virágok szaporító szerveiben képződik. A méhek a virágokról gyűjtik a virágport, a hátsó lábukon lévő pollengyűjtő „kosárkába”, majd a kaptárba szállítják, ahol a lárvák táplálékaként szolgál. Az ember számára is rendkívül értékes étrend-kiegészítő, mivel fehérjék, aminosavak, vitaminok (például B-vitaminok), ásványi anyagok és antioxidánsok gazdag forrása. A virágpor a méhek étrendjének alapvető része, és nélkülözhetetlen a méhcsalád fejlődéséhez. A virágport a méhészek pollencsapdák segítségével gyűjtik be a méhek lábairól. Fogyasztása leginkább szárított formában, müzlibe, joghurtba vagy turmixokba keverve ajánlott, de nyers állapotban is fogyasztható. Fontos megjegyezni, hogy allergiás reakciókat válthat ki, ezért a pollenérzékenyeknek inkább kerülniük kell.
Propolisz, ami komoly gyógyszernek tekinthető
A propolisz, vagy méhszurok, egy ragacsos, gyantás anyag, amelyet a méhek a fák rügyeiből és a kérgen megjelenő mézgából gyűjtenek. A kaptárban a propolisz funkciója a rések tömítése, a kaptár fertőtlenítése és a betolakodó baktériumok, gombák és vírusok elleni védekezés. A propolisz az emberi gyógyászatban is régóta ismert és alkalmazott anyag, köszönhetően erős antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatásának köszönhetően. Fogyasztható tinktúra, kapszula vagy krém formájában. Belsőleg a torokfájás és a megfázás tüneteinek enyhítésére, külsőleg pedig sebek, bőrbetegségek és égési sérülések kezelésére használják.
Méhpempő: talán a legtáplálóbb méhészeti termék
A méhpempő egy tejfehér, zselés anyag, amelyet a dolgozó méhek garatmirigyei termelnek. Ez a pempő a méhanya és a fiatal lárvák tápláléka. A méhpempő fehérjék, aminosavak, vitaminok (különösen B5 és B6), ásványi anyagok és egyedi zsírsavak gazdag forrása, amelyek hozzájárulnak a királynő egészségéhez és termékenységéhez. Az ember számára is egyre népszerűbb étrend-kiegészítő, mivel segíthet a vitalitás növelésében, a stressz csökkentésében és a hormonális egyensúly fenntartásában. A méhpempő gyűjtése rendkívül munkaigényes, mivel a méhészeknek mesterséges bölcsőket kell létrehozniuk, majd a lárvák megszületése után ki kell szedniük a pempőt. Fogyasztása friss, fagyasztott vagy liofilizált (porított) formában lehetséges.
A méhviasz is sokféleképp használható
A méhviasz egy zsíros jellegű anyag, ebből a viaszból építik fel a méhek a hatszögletű lépsejteket, amelyekben a mézet, a virágport tárolják és a lárvák is itt élnek. A méhviasz fehér, áttetsző anyag, amely a virágporral és a propolisszal való érintkezés következtében sárgássá, majd barnássá válik. A méhviasz kivonása a lépsejtekből olvasztással történik. A méhviasz rendkívül sokoldalú termék: gyertyák, kozmetikumok (ajakbalzsamok, krémek), bútorpolírozó szerek és gyógyászati kenőcsök alapanyaga. Ezenkívül a méhviasz a kézművességben is használatos.
Nincs még vége: méhméreg és lépesméz
A méhészeti termékek palettája nem ér véget a fentebb említettekkel. A méhméreg, amelyet a méhek védekezésként használnak, egy komplex vegyület, amelynek gyógyászati célú felhasználása is ismert, például a reumatikus és ízületi betegségek kezelésében, de használata szigorúan ellenőrzött körülmények között történhet, mert allergiás reakciókat válthat ki. A lépesméz a méz legtisztább formája, amelyet a méhek közvetlenül a viaszlépben tárolnak. Fogyasztása együtt a viasszal történik, ami különleges ízélményt nyújt.
A méhek nem csupán a beporzás szempontjából elengedhetetlenek a természet számára, hanem munkájukkal olyan értékeket is teremtenek, amelyek táplálékunkat, egészségünket és szépségünket szolgálják. A méhészeti termékek fogyasztásával nem csupán az egészségünkért teszünk, hanem a méhek védelméért és a fenntartható méhészet támogatásáért is.