Igazi kincs lapulhat a magyar kertekben: sokan nem is tudják, mennyit ér

Igazi kincs lapulhat a magyar kertekben: sokan nem is tudják, mennyit ér

Nagy Z. Róbert
A méhek szorgos munkája révén egész gazdag tárháza jön létre olyan termékeknek, amelyek évszázadok óta szolgálják az emberiséget, táplálékként, gyógyírként és szépségápolási szerként. Bár a méz a legismertebb és legelterjedtebb méhészeti termék, a kaptár falain belül számos más kincs is rejtőzik, amelyeknek érdemes közelebbről is megismerni, és használni.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Csoportos kedvezmények már 2 főtől: 2 fő jelnetkezése esetén, 10%, 3 fő estén 15%, 4 vagy több fő jelentkezése esetén 20% kedvezmény! A kistermelők és fiatal gazdák pedig most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

A méz, a folyékony napfény

Kétségkívül a méz a méhészet koronaékszere. A méhek nektárból, mézharmatból vagy más növényi eredetű édes nedvekből állítják elő, amit saját testükben lévő enzimekkel dúsítanak. Ez a folyamat a nektár víztartalmának csökkentéséből és a cukrok átalakításából áll. A méz egyedülálló összetétele - amely főként fruktózból és glükózból, valamint kisebb mennyiségben más cukrokból, vitaminokból, ásványi anyagokból és enzimekből áll - nemcsak édes ízt, hanem számos egészségre gyakorolt pozitív hatást is biztosít. A méz fajtája attól függ, hogy a méhek milyen virágokról gyűjtötték a nektárt. Így születik meg az akácméz, a hársméz, a repceméz vagy éppen a vegyes virágméz. A méz felhasználása rendkívül sokoldalú: édesítőszerként, kenhető krémként, süteményekben és italokban, de akár sebgyógyítóként vagy torokfájás enyhítőjeként is alkalmazható.

A virágpor erőt ad - nem csak a méheknek

A virágpor, vagy más néven pollen, a virágok szaporító szerveiben képződik. A méhek a virágokról gyűjtik a virágport, a hátsó lábukon lévő pollengyűjtő „kosárkába”, majd a kaptárba szállítják, ahol a lárvák táplálékaként szolgál. Az ember számára is rendkívül értékes étrend-kiegészítő, mivel fehérjék, aminosavak, vitaminok (például B-vitaminok), ásványi anyagok és antioxidánsok gazdag forrása. A virágpor a méhek étrendjének alapvető része, és nélkülözhetetlen a méhcsalád fejlődéséhez. A virágport a méhészek pollencsapdák segítségével gyűjtik be a méhek lábairól. Fogyasztása leginkább szárított formában, müzlibe, joghurtba vagy turmixokba keverve ajánlott, de nyers állapotban is fogyasztható. Fontos megjegyezni, hogy allergiás reakciókat válthat ki, ezért a pollenérzékenyeknek inkább kerülniük kell.

Propolisz, ami komoly gyógyszernek tekinthető

A propolisz, vagy méhszurok, egy ragacsos, gyantás anyag, amelyet a méhek a fák rügyeiből és a kérgen megjelenő mézgából gyűjtenek. A kaptárban a propolisz funkciója a rések tömítése, a kaptár fertőtlenítése és a betolakodó baktériumok, gombák és vírusok elleni védekezés. A propolisz az emberi gyógyászatban is régóta ismert és alkalmazott anyag, köszönhetően erős antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatásának köszönhetően. Fogyasztható tinktúra, kapszula vagy krém formájában. Belsőleg a torokfájás és a megfázás tüneteinek enyhítésére, külsőleg pedig sebek, bőrbetegségek és égési sérülések kezelésére használják.

Méhpempő: talán a legtáplálóbb méhészeti termék

A méhpempő egy tejfehér, zselés anyag, amelyet a dolgozó méhek garatmirigyei termelnek. Ez a pempő a méhanya és a fiatal lárvák tápláléka. A méhpempő fehérjék, aminosavak, vitaminok (különösen B5 és B6), ásványi anyagok és egyedi zsírsavak gazdag forrása, amelyek hozzájárulnak a királynő egészségéhez és termékenységéhez. Az ember számára is egyre népszerűbb étrend-kiegészítő, mivel segíthet a vitalitás növelésében, a stressz csökkentésében és a hormonális egyensúly fenntartásában. A méhpempő gyűjtése rendkívül munkaigényes, mivel a méhészeknek mesterséges bölcsőket kell létrehozniuk, majd a lárvák megszületése után ki kell szedniük a pempőt. Fogyasztása friss, fagyasztott vagy liofilizált (porított) formában lehetséges.

A méhviasz is sokféleképp használható

A méhviasz egy zsíros jellegű anyag, ebből a viaszból építik fel a méhek a hatszögletű lépsejteket, amelyekben a mézet, a virágport tárolják és a lárvák is itt élnek. A méhviasz fehér, áttetsző anyag, amely a virágporral és a propolisszal való érintkezés következtében sárgássá, majd barnássá válik. A méhviasz kivonása a lépsejtekből olvasztással történik. A méhviasz rendkívül sokoldalú termék: gyertyák, kozmetikumok (ajakbalzsamok, krémek), bútorpolírozó szerek és gyógyászati kenőcsök alapanyaga. Ezenkívül a méhviasz a kézművességben is használatos.

Nincs még vége: méhméreg és lépesméz

A méhészeti termékek palettája nem ér véget a fentebb említettekkel. A méhméreg, amelyet a méhek védekezésként használnak, egy komplex vegyület, amelynek gyógyászati célú felhasználása is ismert, például a reumatikus és ízületi betegségek kezelésében, de használata szigorúan ellenőrzött körülmények között történhet, mert allergiás reakciókat válthat ki. A lépesméz a méz legtisztább formája, amelyet a méhek közvetlenül a viaszlépben tárolnak. Fogyasztása együtt a viasszal történik, ami különleges ízélményt nyújt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?