Egyre drágább ez a húsféle Európában: mi történik itt?

agrarszektor.hu
Megállt a nehéz bárányárak hetek óta tartó mérséklődése az Európai Unióban az év 27. hetében. Ezzel szemben könnyű bárányárak azonban tovább csökkentek az előző héten rögzített árakhoz képest.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A 2022-es év 27. héten megállt az Európai Unióban a nehéz bárányárak hetek óta tartó mérséklődése. A könnyű bárányárak tekintetében azonban további mérséklődés volt tapasztalható az előző héten rögzített árakhoz képest.  nehéz bárány átlagára az EU-ban a 2022. július 10-val végződő 27. héten 738,2 euró/100 kg vt. (vt. = vágott testtömeg), a könnyű bárány átlagára pedig 666,6 euró/100 kg vt. volt - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A nehéz bárányár tekintetében 0,9%-os növekedés, a könnyű bárányár tekintetében pedig minimális 0,1%-os mérséklődés volt tapasztalható az egy héttel korábban rögzített értékekhez képest (26. heti árak: nehéz bárány átlagár 731,9 euró/100 kg vt., könnyű bárány átlag 667,2 euró/100 kg vt.). A 27. héten a nehéz bárányárak -1,0%-kal alacsonyabbak, a könnyű bárányárak 0,1%-kal magasabbak voltak az egy hónappal korábban rögzített értékekhez viszonyítva. Az előző év hasonló időszakában rögzített értéket a nehéz bárány árak 10,5%-kal, a könnyű bárány árak pedig 6,4%-kal haladták meg.

A 27. hétre a nehéz bárány árak tekintetében Romániában jelentős, 12%-os, Hollandiában 3,6%-os, Szlovéniában 1,9%-os, Franciaországban 1,8%-os, Olaszországban 0,7%-os emelkedés, Horvátországban jelentős, 15,9%-os, Portugáliában pedig 8,9%-os csökkenés volt tapasztalható. A 27. héten a nehéz bárány árak Spanyolországban nem változtak, Írországra vonatkozóan pedig nem áll rendelkezésre adat.

A könnyű bárány árak tekintetében a 27. héten Horvátországban jelentős, 21,3%-os, Olaszországban és Szlovéniában 0,3%-os emelkedés, Portugáliában 5,7%-os, Bulgáriában 4,8%-os, Spanyolországban pedig 0,1%-os mérséklődés volt tapasztalható. A 27. héten Görögországra vonatkozóan ismételten nem áll rendelkezésre adat.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?