Sokan nem ismerik a szabályokat: csak így lehet sertést tartani Magyarországon

Sokan nem ismerik a szabályokat: csak így lehet sertést tartani Magyarországon

agrarszektor.hu
Hosszú évek kitartó, következetes munkájának köszönhetően ez év elején sikerült elérni Magyarország mentességét a sertések reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómája (PRRS) betegségtől. Ahhoz azonban, hogy ez a kedvező állapotot fennmaradjon és az ország PRRS mentességét nemzetközi szinten is elismerjék, továbbra is elengedhetetlen a tervszerű hatósági munka, és legalább ugyanolyan fontos a szigorúan jogszabálykövető, felelős állattartói magatartás.

A PRRS a sertéstartás egyik legnagyobb gazdasági veszteséget okozó fertőző betegsége. Becsült kártétele évente meghaladja a 2 milliárd dollárt a világon. Magyarországon a 2010-2013 közötti időszakban a fertőzés a sertéstelepek több mint negyedét elérte, igen jelentős gazdasági kárt okozva a sertéságazatnak, ezért 2014-ben sokszereplős, megfeszített PRRS mentesítési munka vette kezdetét hazánkban. Az elmúlt nyolc évben az állam mintegy 7 milliárd forinttal támogatta a mentesítési tevékenységet, illetve rajta keresztül a sertéságazat fajta- és technológiaváltásának folyamatát - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán.

Számos más intézkedés mellett a kis- és nagylétszámú sertésállományokra egyaránt kiterjedő, éves szinten 80-100 ezer laboratóriumi vizsgálat elvégzésével sikerült elérni, hogy 2022 februárjában - utolsóként Csongrád-Csanád és Hajdú-Bihar megyék PRRS mentesítésével - az ország teljes területe mentessé vált a betegségtől. Noha ez vitán felül egy fontos mérföldkő a hazai állategészségügy történetében, korántsem a végső cél. A következő lépés ugyanis az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) által deklarált nemzetközi mentesség megszerzése, amelyre azonban egy évi folyamatosan fenntartott mentességet követően kerülhet sor.

Fontos kiemelni, hogy a nemzetközi PRRS mentesség elérése jelentős mértékben a magyar sertéstartó gazdák hozzáállásán múlik, akiknek elsősorban az alábbi - a szakmai érdekképviseleti és tenyésztőszervezetek közreműködésével kidolgozott - előírásokkal kell tisztában lenniük és azokat betartaniuk:

  • Hazánkban a PRRS mentesség fenntartása szempontjából a legnagyobb veszélyt az import hízóalapanyag behozatala jelenti, ezért már nem lehet PRRS-sel fertőzött élő sertést külföldről Magyarországra beszállítani. (Ez alól csak az azonnali vágási célra történő szállítás jelent kivételt.)
  • Tenyésztési vagy továbbtartási célból csak mentes állományból szabad sertést beszállítani az országba, tizennégy napnál nem régebbi, egyedi mentességet alátámasztó eredmény birtokában.
  • Ezen túlmenően minden beszállított sertést 60 napig karanténba kell helyezni, s ez idő alatt el kell végezni az állatokon a hatályos Nemzeti PRRS Mentesítési Tervben meghatározott vizsgálatokat. 

Amennyiben mégis fertőzött szállítmány érkezne az országba, úgy azt haladéktalanul el kell szállítani Magyarországról vagy a sertéseket helyben le kell ölni! A Nébih arra is felhívta az állattartók figyelmét, hogy ezen intézkedések költségei minden esetben a kereskedőt, a szállítót vagy az állattartót terhelik.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 30. 06:03