Ennek nagyon rossz vége lehet: tömegesen tűnhetnek el ezek a beporzók Európából

Ennek nagyon rossz vége lehet: tömegesen tűnhetnek el ezek a beporzók Európából

MTI
Kihalás fenyegeti Európában a beporzásban a második legfontosabb szerepet betöltő zengőlégyfélék egyharmadát - közölte a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN). Az 1964 óta vezetett vöröslistán több mint 41 ezer állat- és növényfaj szerepel a veszélyeztetettség foka alapján nyolc különböző kategóriában.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A beporzórovarokra a legnagyobb fenyegetést a klímaváltozás, az intenzív földművelés, a rovarirtószerek használata és az erdők nem fenntartható kiaknázása jelenti - közölte a kihalás fenyegette fajok vöröslistáját összeállító, svájci székhelyű szervezet. A zengőlegyek 890 európai faja közül 314 szerepel a három legveszélyeztetettebb kategória valamelyikében. A méhek után a legfontosabb beporzórovar-csoportnak számító zengőlegyek a méhekhez hasonlóan virágról virágra járnak, és nyaló-szívó szájszervükkel virágport és nektárt vesznek magukhoz, ezzel igen nagy szerepet töltenek be a virágok beporzásában.

A legtökéletesebb repülő rovarok közé tartoznak: percekig lebeghetnek egy helyben a levegőben - akár a széllel is dacolva -, miközben rendkívül gyorsan rezgetik szárnyaikat. Lárváik levéltetvekkel táplálkoznak, így kontroll alatt tartják a kártevőket.

A Természetvédelmi Világszövetség az Európai Bizottság megbízásából mérte fel a beporzásban a második legfontosabb szerepet játszó rovarok természetvédelmi státuszát. Bruno Oberle, az IUCN főigazgatója szerint e rovaroknak csak akkor van esélyük a fennmaradásra, ha az emberiség átalakítja és fenntarthatóvá teszi a gazdaságot, ezen belül főleg a mezőgazdaságot. A nemzetközi zöldszervezet sürgette a zengőlegyek életterét biztosító vizes élőhelyek védelmét. E rovarok lármái számára fontosak az öreg fákból álló erdők, a kidőlt fatörzsek. Segíti nekik az is, ha a termőföldeket vadvirágsávokkal vagy sövényekkel kerítik körbe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55