Ennek nagyon rossz vége lehet: tömegesen tűnhetnek el ezek a beporzók Európából

MTI
Kihalás fenyegeti Európában a beporzásban a második legfontosabb szerepet betöltő zengőlégyfélék egyharmadát - közölte a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN). Az 1964 óta vezetett vöröslistán több mint 41 ezer állat- és növényfaj szerepel a veszélyeztetettség foka alapján nyolc különböző kategóriában.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A beporzórovarokra a legnagyobb fenyegetést a klímaváltozás, az intenzív földművelés, a rovarirtószerek használata és az erdők nem fenntartható kiaknázása jelenti - közölte a kihalás fenyegette fajok vöröslistáját összeállító, svájci székhelyű szervezet. A zengőlegyek 890 európai faja közül 314 szerepel a három legveszélyeztetettebb kategória valamelyikében. A méhek után a legfontosabb beporzórovar-csoportnak számító zengőlegyek a méhekhez hasonlóan virágról virágra járnak, és nyaló-szívó szájszervükkel virágport és nektárt vesznek magukhoz, ezzel igen nagy szerepet töltenek be a virágok beporzásában.

A legtökéletesebb repülő rovarok közé tartoznak: percekig lebeghetnek egy helyben a levegőben - akár a széllel is dacolva -, miközben rendkívül gyorsan rezgetik szárnyaikat. Lárváik levéltetvekkel táplálkoznak, így kontroll alatt tartják a kártevőket.

A Természetvédelmi Világszövetség az Európai Bizottság megbízásából mérte fel a beporzásban a második legfontosabb szerepet játszó rovarok természetvédelmi státuszát. Bruno Oberle, az IUCN főigazgatója szerint e rovaroknak csak akkor van esélyük a fennmaradásra, ha az emberiség átalakítja és fenntarthatóvá teszi a gazdaságot, ezen belül főleg a mezőgazdaságot. A nemzetközi zöldszervezet sürgette a zengőlegyek életterét biztosító vizes élőhelyek védelmét. E rovarok lármái számára fontosak az öreg fákból álló erdők, a kidőlt fatörzsek. Segíti nekik az is, ha a termőföldeket vadvirágsávokkal vagy sövényekkel kerítik körbe.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?