Ilyet még nem láttál: durva, milyen tehenekkel folytattak kísérletet a kutatók

Ilyet még nem láttál: durva, milyen tehenekkel folytattak kísérletet a kutatók

agrarszektor.hu
Olcsósága és tápértéke miatt egyre többen gondolkoznak azon, hogy miként lehetne felhasználni a kendert a haszonállatok etetése során. Egy új tanulmányból - amelyben tejelő tehenet tápláltak kenderkészítményekkel - kiderült, hogy a kannabinoidok az ipari kenderrel etetett szarvasmarhák tejébe is bejuthatnak. Azt azonban egyelőre nem tudják a kutatók egyelőre, hogy a jelenség veszélyes lehet-e a tejet elfogyasztó emberekre.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kender jelenleg nem elfogadott takarmány-adalékanyag az Egyesült Államokban és az Európai Unióban. Robert Pieper, a Német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet élelmiszerbiztonsági szakértője szerint ennek oka részben az, hogy a legtöbben attól tartanak, a növény aktív vegyületei a tejbe is bekerülhetnek. Olcsósága és tápértéke miatt ugyanakkor egyre többen gondolkoznak azon, hogy miként lehetne felhasználni a kendert a haszonállatok etetése során - írja a 24.hu.

Hogy felmérjék, hogyan hat a növény fogyasztása a tejre, Pieper és kollégái tíz tejelő tehenet kezdtek el táplálni olyan kenderkészítményekkel, amelyek különböző koncentrációkban tartalmaztak kannabinoidokat. Az eredmények alapján a teljes növényekből készült takarmány nem hatott az állatok egészségére és viselkedésére, a virág alapú táplálék azonban jelentősen mérsékelte a légzés- és pulzusszámot.

A tehenek ráadásul nyáladzottak, ásítoztak, a szokásosnál több orrváladékot termeltek, a szemük kivörösödött, és a nyelvüket is többet mozgatták. Bizonyos példányoknál, amelyek több takarmányt ettek, a mozgás bizonytalanná, az álló helyzeti testtartás pedig furcsává vált. Az étrendbeli átállást követő második napon a szarvasmarhák étvágya és tejhozama is csökkent. A normál táplálkozáshoz való visszatérés után két nappal a tehenek viselkedése helyreállt, de a tetrahidrokannabinol (THC) és a kannabidiol (CBD) még nyolc nappal a kísérlet lezárása után is észlelhető maradt a tejben, így arra egyelőre nincs válasz, hogy a vegyületek jelenléte hathat-e a tejet elfogyasztó emberekre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?