Eldurvult a helyzet a Balatonnál: már a fegyver használatát is engedélyezték

agrarszektor.hu
2022-ben összesen 1808 kárókatonát lőttek ki a Balaton körül. Idén azonban nőhet ez a szám, mert már a teljes partvonalon megkapták az engedélyt a kilövésre. A kárókatonák a hazai vizek legnagyobb halpusztítói közé tartoznak, amelyek óriási étvágyuk és védettségük miatt igazi sorscsapásnak számítanak a halgazdaságokban.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Folyamatos háborút vív a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN), hogy az általuk megtermelt és telepített halak ne a falánk kárókatonák gyomrában végezzék. Ráadásul a kormoránok nemcsak a halpusztításukkal, hanem az ürülékükkel is komoly gondokat okoznak - írta meg az Infostart a hirbalaton.hu értesülései alapján. 2022-ben csökkent az engedélyezett gyérítési kvóta nagysága, azonban a korábbi pár helyszín helyett a tó teljes partvonalán engedélyezett már a kilövés.

2022-ben összesen 1808 nagy kárókatonát lőttek ki a társaság dolgozói a Balaton körül engedélyezett helyszíneken, valamint a kezelésükben lévő tógazdaságoknál. A Balaton partvonalán tavaly még csak négy helyszínen kaptak engedélyt az illetékes természetvédelmi hatóságtól. Ezeken a helyeken a vonuló madarakat a téli időszakban lövik november 1. és március 31. között. A fenti összesített számból 218 volt, amit a Balaton-parton sikerült elejteni, a többi 1590-et a tógazdaságoknál, ahol egész éven át van lehetőség gyéríteni. A 2021-ről 2022-re csökkentették a kilövésre engedélyezett éves kvótákat, ugyanakkor a Balatonon most már nemcsak négy helyszínen, hanem a teljes partvonalon megkapták az engedélyt a kilövés lehetőségére, a nyílt vízről viszont továbbra sincs lehetőség lőni. A gyérítéseket folyamatosan végzik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?