Eldurvult a helyzet a Balatonnál: már a fegyver használatát is engedélyezték

Eldurvult a helyzet a Balatonnál: már a fegyver használatát is engedélyezték

agrarszektor.hu
2022-ben összesen 1808 kárókatonát lőttek ki a Balaton körül. Idén azonban nőhet ez a szám, mert már a teljes partvonalon megkapták az engedélyt a kilövésre. A kárókatonák a hazai vizek legnagyobb halpusztítói közé tartoznak, amelyek óriási étvágyuk és védettségük miatt igazi sorscsapásnak számítanak a halgazdaságokban.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Folyamatos háborút vív a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN), hogy az általuk megtermelt és telepített halak ne a falánk kárókatonák gyomrában végezzék. Ráadásul a kormoránok nemcsak a halpusztításukkal, hanem az ürülékükkel is komoly gondokat okoznak - írta meg az Infostart a hirbalaton.hu értesülései alapján. 2022-ben csökkent az engedélyezett gyérítési kvóta nagysága, azonban a korábbi pár helyszín helyett a tó teljes partvonalán engedélyezett már a kilövés.

2022-ben összesen 1808 nagy kárókatonát lőttek ki a társaság dolgozói a Balaton körül engedélyezett helyszíneken, valamint a kezelésükben lévő tógazdaságoknál. A Balaton partvonalán tavaly még csak négy helyszínen kaptak engedélyt az illetékes természetvédelmi hatóságtól. Ezeken a helyeken a vonuló madarakat a téli időszakban lövik november 1. és március 31. között. A fenti összesített számból 218 volt, amit a Balaton-parton sikerült elejteni, a többi 1590-et a tógazdaságoknál, ahol egész éven át van lehetőség gyéríteni. A 2021-ről 2022-re csökkentették a kilövésre engedélyezett éves kvótákat, ugyanakkor a Balatonon most már nemcsak négy helyszínen, hanem a teljes partvonalon megkapták az engedélyt a kilövés lehetőségére, a nyílt vízről viszont továbbra sincs lehetőség lőni. A gyérítéseket folyamatosan végzik.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?