Eldurvult a helyzet a Balatonnál: falánk kártevők jelentek meg a tóban

Eldurvult a helyzet a Balatonnál: falánk kártevők jelentek meg a tóban

agrarszektor.hu
Megjelentek az idei törpeharcsa ivadékok a Balatonon. Bár a rajokban úszó kis kártevőből kevesebbet észleltek 2023-ban, mint előző évben, a szakemberek már megkezdték a gyérítésüket.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Az elmúlt két hétben elkezdtek megjelenni az idei törpeharcsa-ivadékok a partszéli vizekben és a kikötőkben. Ezeket a fekete labdaként, rajokban úszó kis kártevőket szerencsére könnyű észrevenni. Bár 2023-ban valamivel kevesebb rajt észleltek, mint az előző év hasonló időszakában, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. munkatársai már megkezdték a törpeharcsa-ivadékok gyérítését a sűrű szövésű merítő szákokkal. A néhány centis ivadékok egy gyors mozdulattal könnyen kiemelhetők, és erre is buzdítanak minden horgászt is - írta meg az Infostart a vállalat információi alapján.

A vállalat egyik halőre elmondta, hogy először Balatonbogláron a Jamai-patakon, utána pedig Fonyódon, a Keleti-Bozót-csatornán gyűjtötték az ivadékokat. A csatornák mindkét oldalán lévő töltést lassan végigjárva, az erre készült merítőnyéllel, azon apró szemű merítőfejjel szerelve dolgoztak. A két területen összesen 34 darab, változó méretű törpeharcsa "ivadékfelhőt" tudtak kimerni. A munka végén az összegyűjtött ivadék mennyiségét úgy becsülték meg, hogy egy kisebb pohárnyi ivadék súlyát lemérték, amelyben a jellemző szórásnak megfelelően 1-3 centiméter hosszú halak voltak, majd a számolás után kapták meg, hogy a lemért pohárnyi 55 gramm törpeharcsa ivadék 154 egyedből állt. Ebből számították a végeredményt: ezen a napon összesen 5545 gramm, 15 526 db törpeharcsát sikerült kifogni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?