Új szelek fújnak? Nagy változás jöhet a baromfitartóknál Magyarországon

agrarszektor.hu
2023-ban magára találhat a madárinfluenza és az infláció miatt nehéz helyzetbe került hazai baromfiágazat. A kormány által a termelőknek nyújtott támogatások mellett a madárinfluenza-helyzet javulása is a termelés visszarendeződését vetíti előre.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az elmúlt évben jelentős támogatást kaptak a baromfitartók Magyarországon, és ha sikerül véget vetni a madárinfluenzának, még az idén újra növekvő pályára kerülhet az ágazat - jelezte Nagy István agrárminiszter egy képviselői kérdésre adott írásbeli válaszában. A tárcavezető hangsúlyozta: a magyar kormány az elmúlt évben minden segítséget megadott az állattartóknak - írta meg a Magyar Nemzet. Az Agrárminisztérium is számos, a baromfitartókat is segítő intézkedést vezetett be a gazdák pénzügyi likviditásának javítása érdekében, valamint az uniós válságkezelési csomag hazánknak jutó keretéből 6,2 milliárd forint értékben nyújtott extra támogatást a sertés- és baromfiágazat szereplőinek, amelyből a baromfiágazat 4,3 milliárd forinttal részesült. A Vidékfejlesztési program (VP) keretében pedig mintegy 15 milliárd forint kerettel új baromfi-állatjóléti támogatási konstrukciót vezetett be a tárca.

A VP keretéből csak az elmúlt néhány évben 460 ezer kérelem kapcsán mintegy 160 milliárd forint támogatást ítéltek meg a telepek korszerűsítésére

- emelte ki Nagy István.

Az agrárminiszter emlékeztetett arra is, hogy valamennyi mezőgazdasági termelő, így az állattartók számára is megteremtették a meglévő hiteleik fizetéséhez kapcsolódó moratórium lehetőségét. Azok az állattartók, akik 2022. szeptember végéig jelentkeztek, 2023 végéig kaptak haladékot a hiteleik törlesztésére. A tárcavezető beszélt arról is, hogy sokan éltek ezzel a lehetőséggel, hiszen összesen 286,6 milliárd forintnyi mezőgazdasági hitel törlesztésének felfüggesztését kérték a gazdák. Az állattartók és az aszály miatt kárt szenvedett gazdálkodók forgóeszköz-finanszírozásának megkönnyítését célozza a rendkívüli mezőgazdasági kamattámogatási program is. Nagy István jelezte: az előrejelzések szerint a hazai és az európai uniós baromfitermelés is helyreáll az idén, a változó körülmények miatt azonban biztos prognózist egyelőre nem lehet adni.

Az ágazat számára a gazdasági nehéz­ségek mellett főként a madárinfluenza miatti fenyegetettség jelenti a legnagyobb kockázatot. Az elmúlt hónapokban rohamosan terjedt a kór a hazai állományban, a napokban azonban már kedvező hírekről számolt be a hatóság. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nemrég közölte, hogy a járványhelyzet tovább javult, így február elsejétől Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegyében is enyhítések léptek életbe. A vármegyék korlátozás alatt nem álló területein a vizes élőhelyek közelében is újra betelepíthetik a baromfikat a gazdálkodók. Az érintett országrészben egyébként már január második felében újraindulhatott a termelés, miután a hatóság újabb megbetegedés hiányában feloldotta a megfigyelési körzetek jelentős részét. A betelepítés ugyan szigorú szabályokhoz kötött, de nagy segítséget jelent az állattartóknak, hiszen végre újrakezdhetik a termelést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?