A kutatók is meglepődtek: váratlan dolog derült ki a magyar gólyákról

A kutatók is meglepődtek: váratlan dolog derült ki a magyar gólyákról

MTI
Átlagos költési sikert hozott a tavalyi aszályos év a 4100 párra becsült hazai fehérgólya-állományban a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Monitoring Központjának összesítése szerint - közölte az MME az MTI-vel.

Az MME szerdai közleménye alapján a tavaly 4 100 párra becsült hazai fészkelő fehérgólya-állomány megegyezik a 2019-ben számolt adattal, ami azt jelenti, hogy az utóbbi pár évben megállt a fehér gólyánál korábban kimutatott állománycsökkenés. Azt nem lehet tudni, hogy a 2022-ben meggyűrűzött 1207 fióka milyen állapotban vágott neki a vonulásnak. Erre majd a vonulási útvonalak és a telelőterületek országaiból érkező visszafogási adatok adnak választ, valamint majd kiderül az is, hogy a fiókák közül hányan térnek vissza - három-öt év múlva - ivaréretten költeni - olvasható az MME tájékoztatójában.

Az átlagosnál kicsit jobb, de nem kiemelkedő költési eredmény annak is köszönhető, hogy tavaly nem volt olyan hideg, esős időjárás, amiben a fiókák megfázhattak, elpusztulhattak volna, valamint a száraz, kiégett gyepeken a madarak sok szöcskét, sáskát, tücsköt tudtak maguknak fogni. A gólya annak ellenére, hogy kedveli a vizes, tocsogós élőhelyeket, mocsarakat és nedves réteket, bármit elfogyaszt: földigilisztát, egéret, pocokot, bogarat, lótücsököt, szöcskét, sáskát, kisebb számban pedig halat, békát vagy kígyót.

Tavaly a költőpárok 7%-a egy, 23%-uk kettő, 37%-uk három, 15%-uk négy, 1%-uk pedig öt fiókát repített, és 17%-oa volt a sikertelen párok aránya. A sikeres párokra számolt fészkenkénti átlagos fiókaszám 2,77, az összes költőpárra számított fiókaszám pedig 2,33 volt  - áll a közleményben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?