A lakosság segítségét kérik: fontos adatgyűjtés indul Magyarországon

A lakosság segítségét kérik: fontos adatgyűjtés indul Magyarországon

MTI
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Tavaszi természetles címmel a környezetünkben található élőlények megfigyelésére, a védelmüket segítő adatgyűjtő akcióra hívja a lakosságot - közölte az MME MTI-hez eljuttatott közleményében. Azoknak, akik csatlakoznak a programhoz, nincs más teendőjük, mint megfigyelni a kertben vagy a közeli parkban látható madarakat, gyakoribb kétéltűeket, hüllőket, lepkéket és emlősöket, majd megfigyeléseiket beküldeni - emelik ki a közleményben.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Mint írják, a Tavaszi természetlesben résztvevők - a Téli madárles 30 perces megfigyelési időszakától eltérően - a nap folyamán bármikor tölthetnek fel adatot, valamint a tavaszi időszak miatt a madarak esetén viselkedési adatokat is fel lehet tölteni, ha egy adott madárfaj párba áll, fészket épít, fiókát etet vagy ha elpusztult madarat találunk.

Az MME hangsúlyozza, hogy a Téli madárleshez hasonlóan a leggyakoribb fajok meghatározását a mobiltelefonos applikáción belüli mini határozó segíti, ami az egyes fajok kártyájára való dupla koppintással hívható elő. Mint írják, az adatgyűjtő felület Android és iOS rendszeren, egy Turdus nevű mobil applikáción és a termeszetlesen.mme.hu oldalon keresztül is elérhető, amelyek azonnal rögzítik a bevitt adatokat. Az applikáció használatához videós segédlet is készül. Az EU LIFE Nature alapja által a Közösen a természetért című pályázat keretében támogatott Tavaszi természetles csak egyike az MME új, TermészetLesen elnevezésű programjának, amelynek célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak és más állatok megfigyelésébe. A tavaszi akció mellett párhuzamosan fut a Gólyales és áprilisban indul a Fecskeles is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?