A lakosság segítségét kérik: fontos adatgyűjtés indul Magyarországon

A lakosság segítségét kérik: fontos adatgyűjtés indul Magyarországon

MTI
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Tavaszi természetles címmel a környezetünkben található élőlények megfigyelésére, a védelmüket segítő adatgyűjtő akcióra hívja a lakosságot - közölte az MME MTI-hez eljuttatott közleményében. Azoknak, akik csatlakoznak a programhoz, nincs más teendőjük, mint megfigyelni a kertben vagy a közeli parkban látható madarakat, gyakoribb kétéltűeket, hüllőket, lepkéket és emlősöket, majd megfigyeléseiket beküldeni - emelik ki a közleményben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mint írják, a Tavaszi természetlesben résztvevők - a Téli madárles 30 perces megfigyelési időszakától eltérően - a nap folyamán bármikor tölthetnek fel adatot, valamint a tavaszi időszak miatt a madarak esetén viselkedési adatokat is fel lehet tölteni, ha egy adott madárfaj párba áll, fészket épít, fiókát etet vagy ha elpusztult madarat találunk.

Az MME hangsúlyozza, hogy a Téli madárleshez hasonlóan a leggyakoribb fajok meghatározását a mobiltelefonos applikáción belüli mini határozó segíti, ami az egyes fajok kártyájára való dupla koppintással hívható elő. Mint írják, az adatgyűjtő felület Android és iOS rendszeren, egy Turdus nevű mobil applikáción és a termeszetlesen.mme.hu oldalon keresztül is elérhető, amelyek azonnal rögzítik a bevitt adatokat. Az applikáció használatához videós segédlet is készül. Az EU LIFE Nature alapja által a Közösen a természetért című pályázat keretében támogatott Tavaszi természetles csak egyike az MME új, TermészetLesen elnevezésű programjának, amelynek célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak és más állatok megfigyelésébe. A tavaszi akció mellett párhuzamosan fut a Gólyales és áprilisban indul a Fecskeles is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?