2023. június 2. péntek Kármen, Anita

Megállíthatatlan a madárinfluenza: több ezer állat pusztult el Chilében

MTI
Csaknem 9 ezer tengeri állat - oroszlánfóka, pingvin, vidra és kisebb cetféle - pusztult el az év eleje óta Chile északi partvidékén madárinfluenza következtében. Dél-Amerika több más országában, Argentínában, Brazíliában, Paraguayban és Peruban is több száz oroszlánfókát pusztított el a madárinfluenza az utóbbi hónapokban. 

A betegség a legtöbb áldozatot, több mint 7600-at a dél-amerikai oroszlánfókák körében szedte, de elpusztult 1186 Humboldt-pingvin is, amely egyébként is veszélyeztetett faj, és csak Chilében és Peruban él. Chile északi partvidékén számos delfin, parti vidra és egy déli vidra tetemére is rábukkantak - közölték a chilei halászati hatóságok helyi idő szerint csütörtökön.

A madárinfluenza Chile nagy részén, a 16 régióból 12-ben megjelent. Annak érdekében, hogy megfékezzék a fertőzés terjedését, a hatóságok elrendelték, hogy el kell földelni az elhullott állatokat. Az országban márciusban emberre is átterjedt a betegség, egy 53 éves férfi fertőződött meg. A madárinfluenza csak ritkán terjed át emberre, általában olyan esetekben, amikor az illető fertőzött állatokkal került közvetlen kapcsolatba.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?