Durvul a helyzet Németországban: fertőző állatbetegség szedi áldozatait

Durvul a helyzet Németországban: fertőző állatbetegség szedi áldozatait

agrarszektor.hu
30 ezer kacsát vágtak le Németországban, miután az ország nyugati felében egy baromfitelepen madárinfluenza jelenlétét mutatták ki a hatóságok. A fertőző állatbetegség több más európai országban is felütötte már a fejét, így Franciaországban, Lengyelországban, Hollandiában, Belgiumban és Magyarországon is.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Mintegy 30 ezer kacsát vágtak le Németországban, miután az ország nyugati felében egy baromfitelepen madárinfluenza jelenlétét mutatták ki a hatóságok. Észak-Rajna-Vesztfália tartomány mezőgazdasági minisztériumának közlése alapjána betegséget egy Guetersloh környéki gazdaságban állapították meg - írta meg a Reuters.

A magas patogenitású madárinfluenza az elmúlt években több százmillió madár leöléséhez vezetett. A betegség általában ősszel és télen tör ki Európában, a fertőzést gyakran vadon élő madarak terjesztik - olvasható a Reuters oldalán. A közelmúltban olyan országok gazdaságaiban mutatták ki, mint Franciaország, Lengyelország, Hollandia és Belgium. Az elmúlt hetekben Németországból is több esetet jelentettek. Emellett az Amerikai Egyesült Államokban, Mexikóban, Brazíliában és Japánban is jelen van a betegség.

Franciaország "új tudományos bizonyítékokra" hivatkozva elrendelte, hogy a madárinfluenza elleni vakcina harmadik adagját is beadják a legveszélyeztetettebb területeken élő kacsáknak, hogy elkerüljék a járványok megugrását. Franciaország emellett a madárinfluenza kockázati szintjét "közepesről" "magasra" emelte, miután a betegség új eseteit észlelték, és a baromfifarmokat arra kényszerítette, hogy a madarakat zárt térben tartsák, hogy megakadályozzák a rendkívül fertőző vírus terjedését.

A madárinfluenza hazánkban is jelen van, az elmúlt napokban egy újabb vármegyében bukkant fel a betegség. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közlése szerint utoljára Bács-Kiskun vármegyében egy tojótyúktelepen azonosították utoljára a szakemberek a vírus jelenlétét.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?