Sok horgász csinálja ezt a Balatonnál: nem is tudják, durva bírság járhat érte

Sok horgász csinálja ezt a Balatonnál: nem is tudják, durva bírság járhat érte

agrarszektor.hu
Az orvhalászat csaknem fele a Balatonhoz köthető, s az elkövetők leggyakrabban tiltott módon vagy eszközzel, például gereblyézve, emelőhálóval vagy sorhoroggal fogják a halakat. Legutóbb Zamárdiban buktak le, de Somogy vármegye tavaiban, csatornáiban is gyakran próbálkoznak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egyre többen próbálkoznak orvhalászattal a magyar tavaknál, csatornáknál. Ahogy azt Tormási István, a kisgyaláni Tógazda Horgászegyesület titkára is elmondta, engedély nélkül legutóbb május közepén horgásztak a tavukon, de amikor a fiatalok meglátták a halőrt, abban a pillanatban hárman háromfelé szaladtak. Az említett halőr a történethez azt tette még hozzá, hogy a leendő orvhalászok horgászbottal próbálkoztak a zsilip mellett, a befolyóároknál, de ezúttal lebuktak - írta meg az Infostart a sonline.hu értesülései alapján.

Gál László, a kaposvári Húskombinát Horgászegyesület elnöke az orvhalászat kapcsán elrettentő példaként említette, hogy egy horgászt, aki akkor fogott pontyot, amikor nem lehetett, a fegyelmi bizottság fél évre eltiltotta. A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense pedig arról számolt be, hogy a rendőrök egyébként épp a napokban tetten értek két férfit, akik Zamárdiban, a Balatonból eredő vízelvezető árokból tiltott eszközzel és tiltott módon, hálóval és vasvillával halásztak. Somogyban 2021 óta közel egy tucat büntetőeljárás indult orvhalászat miatt - tette hozzá Batta Zsolt Iván.

A rendőrség tájékoztatása szerint a bűncselekmények csaknem fele a Balatonhoz köthető, de a belső-somogyi tavakon, csatornákon is buktak már le orvhalászok. Az elkövetők leggyakrabban tiltott módon vagy eszközzel, például „gereblyézve”, emelőhálóval, sorhoroggal vagy szigonnyal fogják a halakat, ami azonban tilos és akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. A balatoni vízi rendészet hajós ellenőrzése a jeges időszak kezdetéig, december közepéig tart, azt követően a parti sávban kísérik figyelemmel a vízterületet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06