Sok horgász csinálja ezt a Balatonnál: nem is tudják, durva bírság járhat érte

Sok horgász csinálja ezt a Balatonnál: nem is tudják, durva bírság járhat érte

agrarszektor.hu
Az orvhalászat csaknem fele a Balatonhoz köthető, s az elkövetők leggyakrabban tiltott módon vagy eszközzel, például gereblyézve, emelőhálóval vagy sorhoroggal fogják a halakat. Legutóbb Zamárdiban buktak le, de Somogy vármegye tavaiban, csatornáiban is gyakran próbálkoznak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egyre többen próbálkoznak orvhalászattal a magyar tavaknál, csatornáknál. Ahogy azt Tormási István, a kisgyaláni Tógazda Horgászegyesület titkára is elmondta, engedély nélkül legutóbb május közepén horgásztak a tavukon, de amikor a fiatalok meglátták a halőrt, abban a pillanatban hárman háromfelé szaladtak. Az említett halőr a történethez azt tette még hozzá, hogy a leendő orvhalászok horgászbottal próbálkoztak a zsilip mellett, a befolyóároknál, de ezúttal lebuktak - írta meg az Infostart a sonline.hu értesülései alapján.

Gál László, a kaposvári Húskombinát Horgászegyesület elnöke az orvhalászat kapcsán elrettentő példaként említette, hogy egy horgászt, aki akkor fogott pontyot, amikor nem lehetett, a fegyelmi bizottság fél évre eltiltotta. A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense pedig arról számolt be, hogy a rendőrök egyébként épp a napokban tetten értek két férfit, akik Zamárdiban, a Balatonból eredő vízelvezető árokból tiltott eszközzel és tiltott módon, hálóval és vasvillával halásztak. Somogyban 2021 óta közel egy tucat büntetőeljárás indult orvhalászat miatt - tette hozzá Batta Zsolt Iván.

A rendőrség tájékoztatása szerint a bűncselekmények csaknem fele a Balatonhoz köthető, de a belső-somogyi tavakon, csatornákon is buktak már le orvhalászok. Az elkövetők leggyakrabban tiltott módon vagy eszközzel, például „gereblyézve”, emelőhálóval, sorhoroggal vagy szigonnyal fogják a halakat, ami azonban tilos és akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. A balatoni vízi rendészet hajós ellenőrzése a jeges időszak kezdetéig, december közepéig tart, azt követően a parti sávban kísérik figyelemmel a vízterületet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?