Sok horgász csinálja ezt a Balatonnál: nem is tudják, durva bírság járhat érte

Sok horgász csinálja ezt a Balatonnál: nem is tudják, durva bírság járhat érte

agrarszektor.hu
Az orvhalászat csaknem fele a Balatonhoz köthető, s az elkövetők leggyakrabban tiltott módon vagy eszközzel, például gereblyézve, emelőhálóval vagy sorhoroggal fogják a halakat. Legutóbb Zamárdiban buktak le, de Somogy vármegye tavaiban, csatornáiban is gyakran próbálkoznak.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Egyre többen próbálkoznak orvhalászattal a magyar tavaknál, csatornáknál. Ahogy azt Tormási István, a kisgyaláni Tógazda Horgászegyesület titkára is elmondta, engedély nélkül legutóbb május közepén horgásztak a tavukon, de amikor a fiatalok meglátták a halőrt, abban a pillanatban hárman háromfelé szaladtak. Az említett halőr a történethez azt tette még hozzá, hogy a leendő orvhalászok horgászbottal próbálkoztak a zsilip mellett, a befolyóároknál, de ezúttal lebuktak - írta meg az Infostart a sonline.hu értesülései alapján.

Gál László, a kaposvári Húskombinát Horgászegyesület elnöke az orvhalászat kapcsán elrettentő példaként említette, hogy egy horgászt, aki akkor fogott pontyot, amikor nem lehetett, a fegyelmi bizottság fél évre eltiltotta. A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense pedig arról számolt be, hogy a rendőrök egyébként épp a napokban tetten értek két férfit, akik Zamárdiban, a Balatonból eredő vízelvezető árokból tiltott eszközzel és tiltott módon, hálóval és vasvillával halásztak. Somogyban 2021 óta közel egy tucat büntetőeljárás indult orvhalászat miatt - tette hozzá Batta Zsolt Iván.

A rendőrség tájékoztatása szerint a bűncselekmények csaknem fele a Balatonhoz köthető, de a belső-somogyi tavakon, csatornákon is buktak már le orvhalászok. Az elkövetők leggyakrabban tiltott módon vagy eszközzel, például „gereblyézve”, emelőhálóval, sorhoroggal vagy szigonnyal fogják a halakat, ami azonban tilos és akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. A balatoni vízi rendészet hajós ellenőrzése a jeges időszak kezdetéig, december közepéig tart, azt követően a parti sávban kísérik figyelemmel a vízterületet.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?