Rengetegen horgásznak így Magyarországon: pedig durva büntetés jár érte

Rengetegen horgásznak így Magyarországon: pedig durva büntetés jár érte

agrarszektor.hu
A napokban a hatóságok Győr-Moson-Sopron vármegyében egy idős férfit értek tetten, amikor amint egy faághoz kötött véghoroggal igyekezett halat fogni az Ásványi-ágrendszerben. Azonban ez nem egyedi eset, hiszen az országban több alkalommal történt eddig feljelentés orvhalászat miatt. A tiltott eszközök listája széles, az elkövetések száma magas, az okozott károk pedig felbecsülhetetlenek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az ősi halászok egyik módszere volt a véghorgok alkalmazása, de ez a véghorgos módszer egyébként már jó ideje tiltott eszköz. Ezzel a módszerrel a rapsic (az orvhalász, vagyis az engedély nélkül, jogtalanul, tilosban vadászó személy) a damilra horgokat köt, a végét kiköti egy parti fához, a másik végét pedig felcsalizva bedobja a vízbe - írta meg a HelloVidék a Magyar Állatvédelem értesülései alapján. Az Ásványrárónál történt eset során a helyi halőrök észlelték ugyan a véghorgot, ám nem szedték fel azonnal, megvárták míg az idős férfi megjelenik a színen. Így is történt, a leírtak szerint a férfi egy csónakból három bottal pecázott, és amint elkezdte kihúzni a tiltott eszközt, akkor derült ki, hogy nem egy, hanem öt véghorgot használt az elkövető, sőt az egyikkel egy 89 dekás csukát is sikerült kifognia. A halőrök ekkor érték tetten az orvhalászatért már többször felelősségre vont 73 éves helyi nyugdíjast. Bűncselekmény lévén a rendőrök is helyszínre érkeztek.

Mi ennek a jogi háttere?

A HelloVidék éppen ezért arról kérdezte az Országos Rendőr-Főkapitányságot (ORFK), hogy tulajdonképpen mikortól számít valami orvhalászatnak? Az ORFK közölte, hogy orvhalászat bűncselekményt az követ el, aki jogtalanul hálóval vagy más halászati eszközzel halfogásra irányuló tevékenységet végez, továbbá külön jogszabályban meghatározott tiltott eszközzel, tiltott módon vagy kíméleti területen halfogásra irányuló tevékenységet végez. A tiltott eszközök listáját, valamint a tiltott módokat a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló 2013. évi CII. törvény 46. §-a tartalmazza. Eszerint tiltott eszközöknek és módszereknek számítanak

  • az olyan eszközök használata, amelyeknek működése az elektromos áram halakra kifejtett élettani hatásán alapul,
  • a mérgező vagy kábító hatású anyag alkalmazása,
  • a robbanóanyag alkalmazása,
  • a szúrószerszám alkalmazása,
  • a búvárszigony vagy más, halfogásra alkalmas búváreszköz használata,
  • a gereblyézés alkalmazása,
  • a hurokvető halászati módszer alkalmazása, vagyis sorhoroggal, fenékhoroggal, csapóhoroggal történő vagy rugó elven működő önakasztós halfogási módszerek használat is tiltott,
  • a nyakazó háló alkalmazása,
  • a horgászati tilalom megsértése.

Az ORFK azt is megírta válaszában, hogy az orvhalászat tényállása külön súlyosbító körülményt nem tartalmaz. Az orvhalászat vétség két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Évről évre rengeteg ilyen eset történik

Arra a kérdésre, hogy mekkora problémát jelentett az orvhalászat Magyarországon az elmúlt években, valamint, hogy idén eddig mennyi ilyen eset történt, az ORFK közölte, hogy az Egységes Nyomozóhatósági és Ügyészségi Bűnügyi Statisztika adatai alapján 2020-ban 109 esetben, 2021-ben 121 esetben, 2022-ben pedig 103 alkalommal indult nyomozás orvhalászat vétsége ellen. Az orvhalászattal szembeni fellépés során kiemelten fontos az állami, hivatásos vagy társadalmi halőrök és a rendőrség közötti szoros és hatékony együttműködés, a közös ellenérzések - írta az ORFK.

A HelloVidék megkeresett több vármegyei horgászszövetséget is, akik legtöbb esetben nem tudtak nyilatkozni arról, hogy pontosan mekkora károkat szenvedhet egy halgazdaság orvhalászat esetén, ugyanakkor az világossá vált, hogy sok feljelentés történik valamilyen halászati jogsértés miatt. Kovács Gergely, a Bács-Kiskun Vármegyei Horgászegyesületek Szövetség ügyvezető elnöke elmondta, hogy

szövetségünk halgazdálkodási vízterületeinek halőrzéséről tudok nyilatkozni. Halőreink a 2022-es évben 165 alkalommal tettek feljelentés különböző halvédelmi szabálysértések miatt. Ebből a hatóságok 6 esetben 100 ezer forint feletti bírságot szabtak ki. Továbbá voltak olyan személyek, akik 2 éven belül többször kerültek eljárás alá különböző szabálysértések miatt.

Kovács Gergely arról is beszélt, hogy a hivatásos halőrök feljelentési jegyzőkönyvei legtöbb esetben az engedély nélküli horgászat miatt készül el, de intézkedés alá vontak személyeket lesháló, fenékvarsa és gereblyézés miatt is. Ennek köszönhetően a tavalyi feljelentéseink miatt az illetékes halgazdálkodási hatóságok által kiszabott bírságok összege 5 987 350 forint volt. A szakember szerint az anyagi kár nehezen felbecsülhető, de az orvhalászok jelenlétükkel többmilliós kárt és bevétel kiesést jelenthetnek a hazai vízterületeken.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?