Elképesztő dolog derült ki a méhekről Európában: ezt sokan nem gondolták volna

Elképesztő dolog derült ki a méhekről Európában: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
Már a legrégebbi koroktól kezdve Európában ismert és elismert foglalkozás volt a méhészkedés, a méhtartás. Ezek a hasznos rovarok ugyanis a melegebb és a hidegebb éghajlatokon egyaránt a növények széles skáláját porozzák be. Annak érdekében, hogy hatékonyabban lehessen védeni a méhpopulációkat és a mezőgazdaságot, az Eurostat felmérte, hogy hány méhcsalád található az uniós gazdaságokban. Bár a lista elején Románia, Olaszország és Görögország szerepelnek, Magyarországnak sincs miért szégyenkeznie. A magyar gazdaságokban található méhcsaládok száma alapján hazánk is az uniós lista felső részébe tartozik.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

2023. április 5-én az Európai Bizottság a "Mentsük meg a méheket és a gazdákat!" európai polgári kezdeményezésre (ECI) adott válaszában kijelentette, hogy a elsődleges feladatuknak tekintik annak biztosítását, hogy a növényvédő szerek fenntartható használatáról és a természet helyreállításáról jelenleg tárgyalás alatt álló javaslatokat elfogadják, majd időben végre is hajtsák. A Bizottság elismerte, hogy a beporzók fontos szerepet játszanak a mezőgazdaságban, mivel kulcsfontosságúak az EU élelmezésbiztonságának biztosításában és a biológiai sokféleség csökkenése elleni küzdelemben. A méhek világnapja (május 20.) alkalmából az Eurostat megvizsgálta az uniós gazdaságokban található méhcsaládok számát.

Több mint 8 millió méhcsalád az uniós gazdaságokban

A méhészet az Európai Unió egész területére jellemző: a melegebb és hidegebb éghajlaton termesztett növények széles skáláját porozzák be. A méhek a hidegebb éghajlaton is képesek túlélni, mivel a kaptárakban telelnek át, és felhasználják a mézkészleteiket. 2020-ban mintegy 8,1 millió méhcsalád volt az uniós gazdaságokban. Ez a szám persze nem teljes, és csak részleges képet adhat az EU-ban található összes méhcsaládról, mivel a felmérés csak a gazdaságokban lévő méhcsaládokat regisztrálta, és egyes tagállamokban, például Németországban a méhcsaládok nem számítanak a gazdaságok részének. Emellett az összeírás arra jutott, hogy Belgiumban, Írországban, Hollandiában, Finnországban és Svédországban a gazdaságokban nem találhatóak méhcsaládok statisztikailag jelentős számban. A felmérésből az is kiderült, hogy nemzeti szinten Romániában 1,5 millió méhcsalád volt a gazdaságokban, ami több, mint bármely más uniós országban. Emellett Olaszországban és Görögországban további 1 millió méhcsaládot regisztráltak a gazdaságokban, a következő országok pedig Spanyolország (0,9 millió méhcsalád), Bulgária (0,9 millió) és Portugália (0,7 millió) voltak. Az összeírás alapján Magyarországon valamivel több, mint 444 ezer méhcsalád volt a gazdaságokban, amivel hazánk is a vizsgált tagállamok felső részébe tartozónak tekinthető.

Mely régiókat szeretik a méhek?

Az elemzésből az is kiderült, hogy régiókra (NUTS2) lebontva hol mennyi méhcsalád található a vizsgált tagállamokban. Az egy régióban található legtöbb méhcsaládot a spanyolországi Extremadura régióban (300 220) regisztrálták, ezt követte a portugál Norte régió (257 040), míg harmadik legnagyobb számot a romániai Nord-Vest régióban (250 510) regisztrálták. A legkevesebb méhcsalád a csehországi Severozápad régióban található, ahol mindössze 30 méhcsaládot regisztráltak. Csehországban egyébként az a tagállam, ahol a legkevesebb méhcsalád található a felmérés szerint.

Magyarországon a gazdaságokban a legtöbb méhcsalád, összesen 106 810 az Észak-Alföld térségében található, ezt követi a Dél-Alföld 99 150, majd a Dél-Dunántúl 80220 méhcsaláddal. A dobogóról lemaradva, a negyedik helyen Észak-Magyaország (52 870) található, ezt követi a Nyugat-Dunántúl (50 360), a Közép-Dunántúl (31 330), majd pedig Pest vármegye (21 040). A sort - érthető okokból - Budapest és környéke zárja, 2290 méhcsaláddal. (Ami amúgy még mindig több, mint Csehország teljes egésze.)

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?