Ennek rossz vége lesz: tömegesen pusztulnak a méhek Ausztráliában, óriási a kár

Ennek rossz vége lesz: tömegesen pusztulnak a méhek Ausztráliában, óriási a kár

agrarszektor.hu
Aggasztó mértékben pusztulnak a méhek világszerte, most épp Ausztráliában érte utol őket a baj. Pontosabban az ázsiai méhatka nevű parazita, ami miatt több millió méhet zártak kaptárakba és százezreket kell elpusztítani. A parazitát Sydney egy kikötőjében fedezték fel először, de azóta onnan 100 kilométerre található területeken is megjelent, ami a mézágazatnak súlyos dollármilliókba kerül.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Ausztrália eddig mentes volt az ázsiai méhatkától, amelyek világszerte a méhekre a legnagyobb kárt jelentő paraziták. Most a méhészek nem mozgathatják a kaptárokat, a méheket és a méhsejteket sem addig, amíg nem kapnak zöld jelzést. A szezámmag nagyságú atkák legyengítik a kolóniákat, majd végeznek tagjaival azáltal, hogy vírusokat adnak át nekik és gyakorlatilag belőlük táplálkoznak. Új-Dél-Wales hét méhészetében is megjelentek a paraziták, ezek 10 kilométeres körzetében meg fognak semmisíteni minden kaptárat. Ez nagyjából 400 méhkolóniát érint. A 25 kilométeres körzetben található kaptárakat megfigyelés alá helyezik. Mindezen túl a nem érintett méheket karanténba helyezik, ami kulcsfontosságú a paraziták terjedésének megfékezésére - írja az Infostart a BBC cikke alapján.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha tovább terjed az ázsiai méhatka, akkor óriási, mintegy 18 milliárd forintnak megfelelő összegű veszteséget okoz az ágazatnak. Hogy mennyire is fontosak ezek az állatok, jól mutatja, hogy Ausztrália élelmiszertermelésének körülbelül egyharmada a méhek végezte beporzástól függ, a mandula, alma és avokádó termelése szempontjából is nagyon fontosak ezek a rovarok - ahogy világszerte óriási szerepet játszanak a mezőgazdaságban. Ian McColl, az Új-Dél Wales-i mezőgazdasági termelők képviselője, mint mondta, a méhek termelési rendszerük szerves részét képezik. Ez nemcsak az ipar, hanem a közösség számára is komoly aggodalomra ad okot. Queenslandben és Victoriában már felszámoltak másféle méhatka-kolóniákat, a gazdák arra számítanak, hogy a következő néhány nap kritikus lesz a járvány elleni küzdelemben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?