Ennek rossz vége lesz: tömegesen pusztulnak a méhek Ausztráliában, óriási a kár

Ennek rossz vége lesz: tömegesen pusztulnak a méhek Ausztráliában, óriási a kár

agrarszektor.hu
Aggasztó mértékben pusztulnak a méhek világszerte, most épp Ausztráliában érte utol őket a baj. Pontosabban az ázsiai méhatka nevű parazita, ami miatt több millió méhet zártak kaptárakba és százezreket kell elpusztítani. A parazitát Sydney egy kikötőjében fedezték fel először, de azóta onnan 100 kilométerre található területeken is megjelent, ami a mézágazatnak súlyos dollármilliókba kerül.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ausztrália eddig mentes volt az ázsiai méhatkától, amelyek világszerte a méhekre a legnagyobb kárt jelentő paraziták. Most a méhészek nem mozgathatják a kaptárokat, a méheket és a méhsejteket sem addig, amíg nem kapnak zöld jelzést. A szezámmag nagyságú atkák legyengítik a kolóniákat, majd végeznek tagjaival azáltal, hogy vírusokat adnak át nekik és gyakorlatilag belőlük táplálkoznak. Új-Dél-Wales hét méhészetében is megjelentek a paraziták, ezek 10 kilométeres körzetében meg fognak semmisíteni minden kaptárat. Ez nagyjából 400 méhkolóniát érint. A 25 kilométeres körzetben található kaptárakat megfigyelés alá helyezik. Mindezen túl a nem érintett méheket karanténba helyezik, ami kulcsfontosságú a paraziták terjedésének megfékezésére - írja az Infostart a BBC cikke alapján.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha tovább terjed az ázsiai méhatka, akkor óriási, mintegy 18 milliárd forintnak megfelelő összegű veszteséget okoz az ágazatnak. Hogy mennyire is fontosak ezek az állatok, jól mutatja, hogy Ausztrália élelmiszertermelésének körülbelül egyharmada a méhek végezte beporzástól függ, a mandula, alma és avokádó termelése szempontjából is nagyon fontosak ezek a rovarok - ahogy világszerte óriási szerepet játszanak a mezőgazdaságban. Ian McColl, az Új-Dél Wales-i mezőgazdasági termelők képviselője, mint mondta, a méhek termelési rendszerük szerves részét képezik. Ez nemcsak az ipar, hanem a közösség számára is komoly aggodalomra ad okot. Queenslandben és Victoriában már felszámoltak másféle méhatka-kolóniákat, a gazdák arra számítanak, hogy a következő néhány nap kritikus lesz a járvány elleni küzdelemben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?