Több ezer genetikailag módosított szúnyogot engednek szabadon a horvátok

Több ezer genetikailag módosított szúnyogot engednek szabadon a horvátok

MTI
A következő két hét során százezer genetikailag módosított szúnyogot engednek szabadon Zágrábban, hogy elpusztítsák a természetes állományt - írta az Index.hr internetes portál csütörtökön. A horvát fővárosban a legnagyobb számban az ázsiai tigrisszúnyog vagy napszúnyog, latin nevén Aedes albopictus telepedett meg. A tigrisszúnyognak nemcsak a csípése fájdalmas, de azon fajok közé tartozik, amelyek képesek betegségek terjesztésére is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az úgynevezett steril rovartechnika módszerével Európában az elmúlt években több kutatást és kísérletet végeztek a tigrisszúnyogok számának csökkentésére, így Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban, Görögországban és Szerbiában. Tavaly már az isztriai Pulában is alkalmazták az eljárást.

Genetikailag módosított steril hímeket engednek el, amelyek a természetben élő nőstény szúnyogokkal fognak párosodni. Ennek eredményeként a nőstények olyan petéket hoznak létre és raknak le, amelyekből nem fejlődnek ki újabb szúnyogegyedek - magyarázta a portálnak Ana Klobucar, a közegészségügyi intézet munkatársa. Kiemelte: a laboratóriumban tenyésztett steril hím tigrisszúnyogokat körülhatárolt területen engedik szabadon. Később befogják őket, hogy meghatározzák, milyen messzire repültek el az adott helytől, valamint túlélési képességüket városi körülmények között. Több tojáscsapdát is felállítottak, hogy megvizsgálhassák a lerakott lárvákat. Klobucar elmondta, hogy a projektet Zágráb városa finanszírozza, és körülbelül 10 ezer euróba kerül. A génmódosított szúnyogok Olaszországból származnak, a projekttől pedig azt várják, hogy jelentősen csökkenti a tigrisszúnyogok számát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 14. 06:02