Súlyos veszély fenyegeti ezeket az állatokat: ebből még baj lehet itthon

Súlyos veszély fenyegeti ezeket az állatokat: ebből még baj lehet itthon

agrarszektor.hu
Ismét beköszöntött a nyár. Sokan a gyerekek nyári szünetét vagy a nyaralást tervezik, míg a juhtartók növekvő aggodalommal tekintenek az újabb forró hónapok elé. Aggodalmuk alapja a külső (ízeltlábú) élősködők okozta bántalmak egyre gyakoribb előfordulása. Különösen komolyan fenyegetik a juhokat a különböző légyfajok lárvái okozta sérülések (traumás myasis), melyek évről évre súlyosabb állategészségügyi problémákat okoznak.

UTOLSÓ HELYEK, UTOLSÓ PILLANATOK! 

Döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, államigazgatási topvezetők, gazdálkodók, kistermelők, agrárszakértők egy helyen, egy időben az Agrárszektor 2023 konferencián! Előad Nagy István, Éder Tamás, Soltész Gergő, Dobai Tibor, Győrffy Balázs és Andréka Tamás is!

150+ előadó, 40+ óra szakmai program, 25+ kiemelt téma, 2 nap szakma, élmény, networking.

Traumás myasisnak (légylárvafertőzés, nyüvesség) nevezünk minden olyan - a kétszárnyúak rendjébe tartozó - légyfaj lárvái okozta megbetegedést, mely esetben a lárvák hosszabb-rövidebb ideig a gazdaállat elhalt vagy élő szöveteit, testanyagait vagy megemésztett táplálékát fogyasztják (Zumpt, 1965). Hazánkban a fémeslegyek (Calliphoridae) és a húslegyek (Sarcophagidae) családjába tartozó légyfajok lárvái okoznak traumás myasist. A két légycsalád életmódja, szaporodása, előfordulása között jelentős különbségek vannak - írja a MÁSZ.

EZ IS ÉRDEKELHET

A fémeslegyek imágói petéket raknak (több csomóba), ezekből kelnek ki az első stádiumú lárvák, melyek felületesen, a gyapjúval jobban fedett testrészek felé mászva táplálkoznak. A fémeslegyek lárvái okozta traumás myasis kialakulásához szükség van hajlamosító tényezőkre (sebek, hasmenéses bélsárral szennyezett bőrterületek), melyeket fokoznak az ilyen bőrterületeken fellépő bakteriális folyamatok. Ilyenkor olyan illatanyagok termelődnek, melyek peterakásra vonzzák a fémeslegyeket. Ezek közül a selymes döglégy (Lucilia sericata) okozza a legtöbb problémát a hazai juhászatokban.

Ezzel szemben a húslegyek első stádiumú lárvákat raknak akár hajlamosító tényezők nélkül is. A myasisos sebekben mélyre fúrják magukat a lárvák, fészekszerűen, a sebet kitöltve helyezkednek el. Előfordulnak kevert fertőzések is. A pettyes húslégy (Wohlfahrtia magnifica) Eurázsiában és Észak-Afrikában (ún. palearktikus régió) fordul elő. A légyfaj hazánkban kora tavasztól késő őszig aktív. A bántalom megelőzésére igénybe vehető inszekticidek korlátozottan alkalmasak. Használatuk környezetvédelmi, élelmezés-egészségügyi és toxikológiai aggályokat is felvet. Kiváló lehetőséget kínálnak viszont a rovarnövekedést gátló (dicyclanil tartalmú) készítmények. Ezek a szerek a rovarok kültakaróját alkotó kitin termelődését gátolják. Az első stádiumú lárvák így nem képesek vedleni, majd elpusztulnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?