Újabb oltási kampány indul: több millió adag vakcinát rendeltek be

Újabb oltási kampány indul: több millió adag vakcinát rendeltek be

agrarszektor.hu
Franciaország a német Boehringer Ingelheim céget és a francia Ceva Animal Health céget választotta ki arra, hogy biztosítsák a baromfiállományokat megtizedelő betegség, a madárinfluenza elleni oltóanyagot a második oltási kampányban - közölték a cégek a Reuters hírügynökséggel. A francia kormány 2023 októberében indított vakcinázási kampányt az országban, amelynek folytatásában, a második oltási hullámban a Boehringer Ingelheim összesen 34,2 millió adagot biztosít majd.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Franciaországot az egyik legsúlyosabban érintette és sújtotta a magas patogentiású madárinfluenza az utóbbi években, a vírus több tízmillió baromfi pusztulásához vezetett az országban. A francia kormány ezért októberben kampányt indított az országban található összes kacsa madárinfluenza elleni vakcinázásáért. Ezzel le tudják küzdeni azokat a kereskedelmi akadályokat, amelyek azokban az országokban vannak, amelyek attól tartanak, hogy a vírus észrevétlenül terjed. 

A minisztérium az első, júliusi vakcinapályázaton 80 millió adagra adott megrendelést a Boehringer Ingelheimnek, ami felháborodást váltott ki a Ceva részéről, amely a bíróságon támadta meg a döntést. Ám végül a francia cég még akkor visszavonta a fellebbezését, mondván, nem akarják elodázni az oltási kampányt. A Boehringer Ingelheim 34,2 millió adagot biztosít a második kampányban, amelyben összesen 61 millió adag beoltását tervezik, a szállítások áprilisban kezdődnek. A cég tájékoztatása szerint a most megújított megállapodás szerint négy évig támogatják a francia hatóságokat, ha szükség van a madárinfluenza elleni vakcinázások folytatására. 

A madárinfluenzát általában vándorló vadon élő madarak hordozzák, általuk kerül be a gazdaságokba a fertőzés. Az elmúlt években a vírus komoly pusztítást okozott világszerte, és aggodalmat keltett az emberi átvitel kockázatával kapcsolatban is. Franciaországban ebben a szezonban meredeken csökkent a madárinfluenza-járványok száma, ami a tudósok szerint egyrészt a vakcinázásnak, másrészt a járványkitörések alacsonyabb számának köszönhető Európában. Ami Franciaország a múlt héten enyhítette a madárinfluenza elleni korlátozásokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?