A lakosság segítségét kérik Magyarországon: fontos akció indul itthon

A lakosság segítségét kérik Magyarországon: fontos akció indul itthon

agrarszektor.hu
A tavalyi bevezetés sikere után a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén második alkalommal hirdeti meg a Tavaszi természetles adatgyűjtő akciót, amely nemcsak a környezetünkben élő madarak, de a kétéltűek, hüllők, lepkék és emlősök megfigyelésének rögzítésére is alkalmas. A Tavaszi természetles célja, a december 28-február 28. között futó Téli madárleshez és a jelenleg is aktív Fecskeleshez és Gólyaleshez hasonlóan, hogy a lakosság is bekapcsolódhasson a környezetünkben található élőlények megfigyelésébe, a védelmüket is segítő „közösségi tudomány” (citizen science) jellegű adatgyűjtésbe. Az eredmények szerint több mint 500 település kertjeiben és parkjaiban zajlottak a megfigyelések.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A sikeres tavalyi program során 1 021 felhasználó 1 749 helyszínről töltött fel adatokat adatbázisba, összesen 203 fajról érkezett 18 550 megfigyelési adat. Ha bárki kedvet érez csatlakozni a programhoz, nincs más teendője, mint a kertjében, vagy a közeli parkban látható madarakat, gyakoribb kétéltűeket, hüllőket, lepkéket és emlősöket megfigyelni, majd a megfigyeléseit beküldeni június végéig - írja az MME. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az adatgyűjtő felület ezúttal is a Turdus applikáción és a termeszetlesen.mme.hu oldalon, a felmérés ikonjára kattintva érhető el, amelyek azonnal rögzítik a bevitt adatokat. A Turdus alkalmazás Android és iOS rendszert használó telefonokon és tableteken is fut és az app használatához videós segédlet is készül. Időközben elkészült a már lezárult második Téli madárles eredményeinek összesítése, mely szerint 944 adatközlő 1125 megfigyelési helyről 141 faj 204 207 egyedéről számolt be, ami 20-szal több fajt és 118 457 egyeddel többet jelent a tavalyihoz képest.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?