2021. április 15. csütörtök Anasztázia, Tas

Hírek - Állat

Egy hely, ahol paradicsomban érezhetik magukat a disznók

A vajdasági Doroszló település mellett mesterséges termékenyítő kanállomást létesített a szerb Hollo Company és a magyar Topigs Norsvin Danubia. A beruházás célja, hogy a szerb sertéstenyésztők is hozzájuthassanak az innovatív sertéstenyésztő szaporítóanyagokhoz.
 
 

A Hollo Company és a Topigs Norsvin Danubia vegyesvállalati formában hozta létre a Topigs Norsvin AIM Doroslovo vállalatot, amely Szerbia legmodernebb sertés mesterséges termékenyítő állomását üzemelteti – áll a vállalatok közleményében. A kanállomás Szerbia északi részén a vajdasági Doroszló település mellett található. A terület Szerbia legfőbb sertéstenyésztő régiójának számít, a honi sertésállomány fele ott található.

A betelepített kanok úgynevezett SPF státuszúak, így mentesek többek között az Aujeszky féle betegségtől, a Brucellosistól, a PRRS-től, a TGE-től és SVD-től, a dizentériától, a torzító orrgyulladástól, a Chlamydiosistól, a mikoplazmától és az APP-től is. Az állategészségügyi státusz fenntartása érdekében a kanállomás túlnyomásos szellőztetéssel működik.


A kanállomáson a két ugrató állást lesüllyesztett folyosóról lehet megközelíteni, és a kanok mozgatását központilag vezérelhető pneumatikus kapuk segítik. A laborban a levett spermium minőségét a mesterséges termékenyítésben etalonnak számító CASA számítógépes elemző szoftverrel határozzák meg. A telepi menedzsmentben és a termelés pontos nyilvántartásában a KIS programot, a sperma eltarthatóságához pedig a Solusem hígítót használják. A napi termelést saját, az optimális szállítási hőmérsékletet biztosító hűtőkkel ellátott, gépjárműflottával szállítják a partnerek telepére.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu