Földet venne vagy bérelne? Már könnyebb igazolni a szarvasmarhák átlaglétszámát

agrarszektor.hu
A szarvasmarhák átlaglétszámának igazolását mostantól a webALI felületén is meg lehet tenni. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) fejlesztésének köszönhetően az igazoló dokumentumot ezentúl nem szükséges írásban kérelmezni, hiszen az elektronikus felületről közvetlenül kinyomtatható bizonylattal minden érintett eleget tehet a hatályos jogszabályban előírt igazolási kötelezettségének.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A földforgalmi törvény nemrégiben hatályba lépett módosítása szigorította az elővásárlási, illetve előhaszonbérleti jogra való hivatkozás lehetőségét az állattartók számára. Sőt nemcsak az igazolás tekintetében, hanem a jogosultság későbbi számonkérésében is keményebb lett a hatósági szigor. Erről az agrászektor.hu it írt:

EZ IS ÉRDEKELHET

A jogszabály rendelkezései szerint - a  takarmányszükséglet biztosítása érdekében - elővásárlási/előhaszonbérleti jog illeti meg azt a helyben lakó földművest, aki igazolni tudja, hogy legalább 3 éve állattartó telepet működtet, amelyen megfelelő állatsűrűséggel is rendelkezik. Az igazolás céljára szolgáló hatósági bizonyítványt az üzemeltető kérelmére az élelmiszerlánc-felügyeleti szerv adja ki. A Nébih fejlesztéseinek köszönhetően ez az eljárás lényegesen egyszerűsödött, így a "1218 - Szarvasmarha átlaglétszám bizonylat" mostantól a webALI felületén is elérhető.


A hozzáféréssel rendelkező állattartók vagy az általuk meghatalmazottak a Szarvasmarha/Listák menüpont alatt találhatják meg a szükséges adatokat. A bizonylat elkészítését követően, a felhasználó beállítási szempontjai szerint tekinthetik meg a tenyészetben tartott összes szarvasmarha, valamint a tej- és kettőshasznú állatok átlaglétszámát. (A felhasználói útmutatóban részletes leírás található a beállítási lehetőségekről.) Az állattartó önmagában a webALI-ról letöltött bizonylattal eleget tehet a földforgalmi törvény által előírt igazolási kötelezettségének.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31