2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Állat

Génmódosított disznók felhasználására adott engedélyt az amerikai hatóság

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) engedélyezte, hogy a hús- és gyógyszeripar feldolgozzon egy génmódosított disznótípust. A Revivcor által kifejlesztett disznó az első génmódosított állat, amit egyszerre találtak emberi fogyasztásra alkalmasnak és a gyógyszeripar számára is hasznosnak.
 
 

A génmódosítás hatására a disznókban nem található meg az alfa-gal cukor, ami sokaknál súlyos allergiás reakciókat okozhat, így lett a nevük GalSafe disznó, írta meg a Telex a The Verge információi alapján. Az alfa-gal cukor sok emlősben megtalálható, és egy kullancscsípés hatására kialakulhat elenne húsallergia (alfa-gal allergia – AGA). Bár az FDA még vizsgálja, hogy a speciális állatok valóban biztonságosak-e a húsallergiásoknak, a népesség többi része számára fogyaszthatónak nyilvánították.

A gyógyszeriparban például gyógyszerek gyártására használhatják fel a GalSafe disznókat. Egy általános vérhígítót például állati szövetből szoktak kivonni, és így ez a gyógyszer az AGA-soknak is biztonságos lehet. Mivel beültetés közben az alfa-gal cukor miatt néha a szervezet elutasítja az állati eredetű szerveket, a GalSafe disznók ezen a téren is hasznosak lehetnek – bár ezt még vizsgálják.

Nem ez az első alkalom, hogy FDA géntechnológiával módosított állatokra ad ki engedélyt. 2009-ben a hivatal jóváhagyta azokat a génmódosított kecskéket, amelyek a tejükben olyan anyagot termelnek, amely segít vérrögképződés megelőzésében. 2015-ben hagyták jóvá azokat a csirkéket, amelyeknek a tojásából gyógyszert lehet előállítani. A hivatal még ugyanebben az évben engedélyezte egy géntechnológiával módosított lazac emberi fogyasztását, így ez lett az első, erre alkalmassá nyilvánított ilyen állat. De a GalSafe sertéseknél történt először, hogy az FDA mind az emberi fogyasztásra, mind az orvosi felhasználásra engedélyt adott volna egy géntechnológiával módosított állatra.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben