Génmódosított gombával irtják a maláriaszúnyogot - és csak azt!

agrarszektor.hu
Genetikailag módosított gombákkal irtanák ki a maláriát terjesztő szúnyogokat. Az első kísérletek során a fertőzött szúnyogpopuláció 99 százaléka 45 nap alatt elpusztult Burkina Fasóban - adta hírül az index.hu. A kutatók előre leszögezték, hogy nem az a cél, hogy kiirtsák a szúnyogokat, hanem hogy minél hatékonyabban megfékezzék a malária terjedését, ami évente 400 ezer ember haláláért felelős, és évente 219 millió esetet regisztrálnak a világban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kutatók kiemelték: a módszer csak a maláriaszúnyogokra hat, más rovarokra,vagy a méhekre nem. Az amerikai Marylandi Egyetem kutatói először beazonosították, hogy a maláriaszúnyogokat támadja meg a metarhizium nevű élősködő gomba, majd a következő lépés az volt, hogy egy kicsit formáljanak ezen a gombán - mesélte Raymond St Leger professzor a BBC-nek. Ehhez egy ausztrál pók mérgének toxinját adták a gomba génjéhez, ezután már magától is termelte a mérget, olyannyira, hogy azt figyelték meg, hogy kisebb adagtól is gyorsabban pusztulnak el a szúnyogok, mintha maga a pók támadta volna meg őket.

A következő lépcsőfok a teszt volt. Egy nagyjából 600 négyzetméteres környezetben tesztelték Burkina Fasóban a gombákat, egy olyan mesterségesen kialakított, de mégis valódi környezetben, ahol pontosan tudták ellenőrizni az eredményeket, viszont mégis megvolt minden, amire a szúnyogoknak szüksége lehet, azt leszámítva, hogy a szúnyogháló itt azt a célt szolgálta, hogy ne repüljenek ki a szúnyogok.

A kutatók 1500 szúnyoggal kezdték meg a vizsgálatot, szezámolajjal keverték a gombákat, amiket fekete vásznakra kentek, ezekre kellett landolni a szúnyogoknak, hogy rájuk kerüljön a halálos gomba. A gomba nélkül a szúnyogpopuláció növekedni kezdett, aztán előkerültek a pókméreggel módosított gombák, és 45 nappal később mindössze 13 szúnyog maradt életben. Azért is fontos, hogy új módszerekkel irtsák a maláriaszúnyogokat, mert azok egyre ellenállóbak a rovarölő szerekkel szemben. Nagyon bízik az új módszerben a szakma, ugyanakkor fontosnak tartják, hogy ez ne jelenthesse azt, hogy egy újabb fajt pusztít ki az ember, azaz nem szabad, hogy a maláriaszúnyogok teljes kihalását jelentse a pókmérges gombák terjedése.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 24. 05:58