2023. március 28. kedd Gedeon, Johanna

Pofonegyszerű és tényleg működik: így termeszthetsz gombát otthon

agrarszektor.hu
Egzotikus és különleges gombák széles választékát termeszthetjük otthon, köszönhetően az olyan zseniális megoldásoknak, mint például a spórákkal beoltott tápközeg, melyből a gombák fejlődhetnek. Érdekes, hogy a boltokban ritkábban elérhető fajták sokkal könnyebben termeszthetők otthon, mint a legegyszerűbb és leggyakoribb csiperke.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Habár a gombatermesztés sokak számára nehéz melónak tűnhet, jó hír, hogy otthon is könnyedén megoldható, ráadásul néhány nagyon különleges és szép gombafaj könnyebben termeszthető otthon, mint a legegyszerűbb és a boltokban tömegével kapható csiperkegombák - írja Konyhakert a lakásban című könyvében Zia Allaway. A szaküzletekben minden esetben kérdezzük meg, hogy a megvásárolni szándékozott készletek alkalmasak-e beltéri termesztésre. 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Összegyűjtöttük, mire érdemes odafigyelni az otthoni termesztés során, mikor kell megvennünk a termesztőközeget, illetve hogyan csináljuk. A legtöbb gombazsák évszaktól függetlenül felhasználható. Egyes készletekben külön találjuk a termesztő közeget, amelyet be kell oltanunk a gombaspórákkal, másokban má eleve beoltott termesztőközeget találunk. A termesztőközeg lehet trágya, fűrészpor, faforgács vagy kávézacc.

A gombák nem igényelnek fényt a növekedésükhöz, meleget viszont igen. A spórákból a kalapos gombákká fejlődő fehér gombafonalak kialakulásához 21 fokos hőmérséklet szükséges. A gombák a növekedéshez rengeteg nedvességet igényelnek. Ügyeljünk arra, hogy a gombazsák és a micéliumok mindig nedvesek legyenek, ezért naponta kétszer nedvesítsük őket. Tarthatjuk a gombát világos szobában, de ne érje közvetlen napfény a zsákot, mert akkor könnyen kiszárad. Ha szakboltban vásároljuk a termesztőkészletet, ott részletes termesztési útmutatóval szolgálnak az adott gombához. Szedéskor óvatosan fogjuk meg az egész gombatelepet a tövénél, csavarjuk és húzzuk, így egyszerűen letörjük őket a zsákról. Azonnal fogyaszthatók. 

A legjobb beltéri fajták

Shiitake

Ennek a távol-keleti gombafajnak az íze főzés hatására mély, húsos jellegű lesz. A gomba hossza 5-10 cm.

Enoki

Vékony szárú, krémszínű gomba kifinomult aromákkal és enyhén ropogós textúrával. A gomba hossza 15 cm. 

Ördögszekér-laskagomba

A vastagszárú, barna kalapos, rajzfilmfigura megjelenésű gomba különlegesen édes, a laskagombától különböző íze miatt kedvelt. A gomba hossza 15 cm. 

Késői laskagomba

A nagy, rózsaszínes vörös, kékes vagy fehér színű kalappal rendelkező gomba diós íze miatt nagyon jól illik levesekbe vagy wokban sült ételekhez. A gomba hossza 10-25 cm. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?