Bárki termeszthetné Magyarországon ezt a szuperélelmiszert: külföldön is imádják

Bárki termeszthetné Magyarországon ezt a szuperélelmiszert: külföldön is imádják

Ha étkezési szokásokról, főzésről beszélünk, valószínűleg kevesebb megosztó alapanyag lehet a gombánál. Talán nincs is köztes állapot, vagy hallani sem akarunk róla, vagy előszeretettel fogyasztjuk őket. Nem egyszer találkozhattunk olyanokkal is, akik még például nem is kóstolták, de már csak a szimpla nevétől is irtóznak, pedig rendkívül értékes és sokszínű, egészséges alapanyagról van szó. Ám ennek ellenére elmondható, hogy Magyarországon évről évre növekszik a gombafogyasztás, olyannyira, hogy jelenleg a fogyasztásnövekedés sokkal intenzívebb, mint amit a termesztés követni tud. A gombák kapcsán számos kérdés felmerülhet bennünk: milyen kihívásokkal kellett szembenéznie a termelőknek? Az élelmiszer-drágulás elérte a gombákat is? Valóban megérné beleilleszteni az étrendünkbe? Ezekre és számos más kérdésre is kerestük a válaszokat, és meg is találtuk!

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Bár hazánkban már 120 éve termesztenek gombát, az elmúlt 20-25 alatt indult igazán növekedésnek a termesztése, de az utóbbi 5-8 évben figyelhető meg kétszámjegyű fogyasztásnövekedés. Mutsy Árpád, a Bio-Fungi Kft. alapítója és tulajdonosa lapunknak elmondta, hogy minden előítélet és ellenségeskedés ellenére van igény a gombára, olyannyira, hogy kifizetődő lehet vele foglalkozni. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a gombatermesztés különös szaktudást igényel, azon túlmenően pedig szakszerűen megépített termesztőberendezésekre van szükség ahhoz, hogy egész évben biztonságosan tudjanak gombát termeszteni. Minden fajnak megvannak az egyedi termesztési eljárásai, de annak köszönhetően, hogy a gombát a külső tényezőktől függetlenül tudják termeszteni egész évben, folyamatosan rendelkezésünkre áll ez a szuperélelmiszer.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Kihívás kihívás hátán

A szakember szerint elmondható, hogy a gombatermesztés, akárcsak az egész zöldség-gyümölcs ágazat, keresleti oldalon nagyon pozitív lehetőségeket rejt magában. Az egészséges életmódra való törekvés során egyre lényegesebb, hogy jó minőségű, egészséges ételeket fogyasszunk. A friss gomba fogyasztása az elmúlt évek során folyamatosan növekszik, melyet az egyre elterjedő vegán és vegetáriáus étkezés, a csökkenő húsfogyasztás is pozitívan befolyásol.

Az elmúlt 6-8 hónapban az irreális módon elszállt és kiszámíthatatlan energiaköltségek óriási kihívások elé állították a gombaipart is. A korábbi évek fő problémáját a munkaerőhiány jelentette, de a jelenlegi energiahelyzet minden egyéb gondot felülír  

- fogalmazott Mutsy Árpád.

Ha mindez nem lenne elég, a dráguló élelmiszerárak egyetlen terméket sem kímélnek, a gombatermesztés önköltsége is drasztikus emelkedésnek indult. Elsősorban az energiaárak elszabadulása, a növekvő munkaerőköltségek, és az alapanyagárak emelkedése magyarázzák a növekedést. Ám még így sem annyira drasztikus a helyzet, mint más élelmiszer esetében, hiszen az a tapasztalat, hogy a nagy konkurencia miatt a gombaértékesítési árak messze nem növekedtek olyan mértékben, mint az a többi élelmiszernél megfigyelhető.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hiába minden előítélet, odavagyunk ezekért a gombákért

Mintegy 120 éve termesztik itthon ezt az alapanyagot, és a kezdetektől fogva a csiperkegomba a legnagyobb favorit. Mint megtudtuk, a csiperkegomba esetében nem csak a klasszikus fehér kalapú, hanem a sokak által még ízletesebbnek ítélt barna kalapú csiperke fogyasztása elterjedt. Emellett Magyarországon a laskagomba is komoly hagyományoknak örvend, immár 50-60 éve folyik itthon a termesztése. Elsősorban az elmúlt 20-25 alatt indult növekedésnek a termesztése, de az utóbbi 5-8 évben figyelhető meg kétszámjegyű fogyasztásnövekedés.

Jót tesz az egészségünknek is

A Bio-Fungi Kft. alapítója kifejtette, hogy a gomba különösen egészséges táplálék, mert tartalmazza az összes fő esszenciális aminosavat, azaz kitűnő fehérje forrás, teljesen koleszterinmentes és elhanyagolható energiatartalommal bír. Ezeken túlmenően a termesztett gomba kitűnő D-vitamin, szelén- és foszforforrás, magas az élelmi rost tartalmuk, és umamiban, az ötödik alapízben gazdag. Ami pedig még jobb hír (főleg manapság), hogy a termesztett gombák a vegán, vegetáriánus, és egyéb speciális étrendekbe egyaránt jól beilleszthetőek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ebbe megéri belevágni

Bár lehet, hogy nem a gomba lenne az első dolog, amit termeszteni szeretnénk, pedig, mint Mutsy Árpád fogalmazott, egyre jobban megéri, mert jelenleg a fogyasztásnövekedés sokkal intenzívebb, mint amit a termesztés követni tud. Ezen kívül, a helyben termesztett élelmiszerek ázsiója kimagaslóan fontos. A helyi termelés, a helyi fogyasztás még rejt magában kiaknázatlan lehetőségeket, továbbá bővülnek exportpiacaink is. Mindezek mellett megjelentek a komolyabb beruházásokat segítő projektek is:

Voltak az elmúlt 30 évben különböző típusú támogatások, jóllehet ez idáig a gombatermesztés magas eszköz és beruházás intenzitásához képest relatív alacsony százalékban. A legutóbbi időben Magyarország kormánya és mezőgazdasági vezetése felismerte, ha komolyabb gombaipari (vagy más kertészeti ágazat) fejlesztését szeretné indukálni, akkor ahhoz jelentősebb támogatási rendszerre van szükség. Az elmúlt év vége során jelentek meg és beadásra is kerültek nagyobb támogatási intenzitással bíró, komolyabb beruházásokat elősegítő projektek. Remélhetőleg a jelenlegi vérzivataros energiaválságot, ha átvészeli az ágazat, 2-3 év múlva komolyabb fejlődés fog realizálódni.  

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezekért kapkodnak külföldön az emberek

Mint említettük, Magyarországon leginkább a fehér és barna kalapú csiperke, illetve a laskagomba termesztése terjedt el, de ezeket exportálják is. A termesztett gombafajok bővülésének köszönhetően a shiitake, az ördögszekér laskagomba és a déli tőkegomba termesztése és exportja is elindult az elmúlt 1-2 évben. Behozatalra a leginkább fogyasztott csiperkegomba kerül. A szakember azonban még egy nagyon fontos dolgot kiemelt: a gombatermesztő közeg, a gombakomposzt jelentős exportját.

Kezdenek eltűnni a felhők a gombák fölül

Úgy gondolom, a gombafogyasztás megosztó véleményei szinte teljes egészében eltűntek, mivel a gomba kimagasló szerepét az egészséges életmódban mind a hazai, mind az európai piaci szereplők felismerték. A termesztett gombákkal sokszor szembeállítják a vadon termő gombák sokszínűségét, ugyanakkor az ellenőrzött körülmények között nevelkedő termesztett gombák teljes biztonságot jelentenek a fogyasztóknak, ellentétben a vadontermők néhány fajával. Az egyre szélesebb termesztésbe vont fajok lefedik azokat az igényeket, amiket a vadon termő gombák színessége tud biztosítani. Ma már teljesen vegyszermentes, bioalapanyagon termesztett biogomba is elérhető  

- vélekedett Mutsy Árpád.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzátette, hogy a fogyasztás népszerűsítésének két alappillére a gombafogyasztás egészségre gyakorolt hatása és a gombafogyasztásból eredő kulináris élvezetek. Az EU-s átlagot nézve viszont komoly lemaradásunk van, hiszen, míg hazánkban évi 1,5-1,6 kg gombát eszünk, addig ez nyugatabbra tőlünk évi 4-5 kg-ot tesz ki.

Ez önmagában nem hátrány, mert így a termelés jócskán duplázódhat Magyarországon.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?