Ki nem találnád, melyik lett az év gombája 2022-ben: te kóstoltad már?

Ki nem találnád, melyik lett az év gombája 2022-ben: te kóstoltad már?

agrarszektor.hu
Immár 17. alkalommal választották meg az év gombáját. A Magyar Mikológiai Társaság honlapján rendezett közönségszavazás eredményeként 2022-ben az ízletes rizike viseli a kitüntető címet. A fenyvesekben élő gombafajok népszerűsítését célzó tematikus év nyertesét Dr. Benedek Lajos, a MATE Növénytermesztési-tudományok Intézetének egyetemi adjunktusa mutatta be.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Az ízletes rizike a bársonyos fapereszkét és vöröses nyálkásgombát megelőzve jutott az Év Gombája virtuális dobogó legfelső fokára a több mint 1300 voksot számláló őszi internetes szavazáson, mely 2022 legnépszerűbb fajáról döntött. Dr. Benedek Lajos, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Növénytani Tanszékének munkatársa elmondta, hogy az ízletes rizike a tejelőgombák közé tartozó faj. Ez a gomba termetes, színe narancsos, nagyon jellegzetes a kalapon lévő körkörös zónázottsága. Az idősebb példányok zöldesen foltosodnak. Húsa általában narancssárga tejnedvet enged a megtört felületen. Dr. Benedek Lajos azt is elmondta, hogy a tejelőgombákon belül a rizikék egy kisebb csoportot képeznek, melyek fenyőfélékkel élnek szimbionta (mikorrhiza) kapcsolatban. Az ízletes rizike hazai kéttűs fenyveseink (fekete- és erdeifenyő) gyakori, ősszel termő faja. Ritkábban, főként csapadékosabb időszakokban, már nyáron is megjelenik, de inkább ősszel terem, egészen a tartósabb fagyokig. Talaj szempontjából nem válogatós: meszes- és savanyú talajon egyaránt bőségesen terem.

A szakember szerint megnyugtató információ lehet a fogyasztók számára, hogy az ízletes rizike könnyen elkülöníthető a súlyosan mérgező gombafajoktól. Leginkább más, szintén ehető rizikefajokkal téveszthető össze, de ahogy Dr. Benedek Lajos hangsúlyozza, hasonlít hozzá az égetően csípős ízű sárgulótejű tejelőgomba, ami viszont a tölgyfák alatt terem, és tejnedve nem narancsos, mint a rizikének, hanem kezdetben fehér, majd hamar kénsárga színű lesz. Ezt a fajt népies nevén bolond ember rizikéjének hívják. A MATE kutatója szerint a fogyasztók biztonsággal vásárolhatják meg az erdőkben és mezőkön termő gombákat a hazai piacokon is, ahol hivatásos gombaszakellenőrök vannak jelen, s több mint 70 vadontermő gombafajt lehet árusítani.

Sajnos az európai szinten is egyedülálló gombaszakellenőr-hálózatunk ellenére is előfordulnak hazánkban gombamérgezések. Ezeket általában be nem vizsgált, ismerősöktől kapott vagy éppen házaló árusoktól származó gombák okozzák. Óvatosnak kell lennünk, mindig tartsuk szem előtt, hogy csak gombaszakellenőr által minősített vadontermő gombát fogyasszunk

- fogalmazott Dr. Benedek Lajos.

A gombákból változatos és igen ízletes ételek készíthetők. Mindenképpen érdemes szélesíteni a palettát, és kipróbálni a konyhában a vadontermő gombafajokat is, amilyen például az ízletes rizike. A MATE intézetének munkatársa megerősíti, amit a különböző táplálkozástudományokkal foglalkozó szakemberektől eddig olvashattunk: a gombák megfelelnek a modern, egészséges táplálkozás által támasztott igényeknek. Alacsony a kalóriatartalmuk (zsír- és szénhidráttartalmuk), bizonyos részeik az emberi emésztő szervrendszer számára nem bonthatók, ezért jó ballasztanyagok. A szakember hozzátette azonban, hogy éppen a nehezen emészthetőségük miatt fontos, hogy az emberek egyszerre csak kisebb mennyiséget fogyasszanak a gombás ételből, sőt, késő este egyáltalán ne. Emellett érdemes figyelni arra is, hogy heti 1-2 alkalomnál többször ne egyenek gombát, valamint arra is, hogy az elkészített gombás ételt a lehető leghamarabb fogyasszák el, ugyanis ezek az ételek hamar megromolhatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 9. 13:58