2022. január 18. kedd Piroska

Hírek - Élelmiszer

Itt az igazság a magyar gombáról: megdöbbentő adatok láttak napvilágot

Noha évek óta csökken a termesztett gomba felvásárlási átlagára Magyarországon, az ország gombafogyasztása javuló tendenciát mutat. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH), az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI friss adatközlése szerint 2013 óta egyre alacsonyabb a termesztett gomba felvásárlási ára, miközben a magyar háztartások egy főre jutó évi gombafogyasztása jelentősen emelkedett az elmúlt évtizedben.
 
 

Amíg 2002-ben egy kilogramm termesztett gombáért átlagosan 227,7 forintot fizettek a felvásárlók, 2020-ra ez az összeg 264 forintra nőtt. A KSH, az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI adatai szerint a 2002-től 2010-ig tartó időszakban folyamatosan emelkedett a gomba felvásárlási ára, majd egy enyhébb visszaesést követően 2011-től meredeken megugrott, egészen a 2013-as csúcsig, amikor 380 forintot fizettek a felvásárlók a termesztett gomba kilójáért. Ezt követően azonban határozottan csökkenni kezdtek a felvásárlási átlagárak, és most alig valamivel magasabbak a 2006-os szintnél.

A termesztett gomba felvásárlási átlagára Magyarországon (2002-2020) (Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI)

A gomba tápanyagokban gazdag, rendkívül egészséges, úgynevezett „superfood” kategóriába tartozó élelmiszer, ami iránt folyamatosan növekszik az igény. A magyar gombatermesztők támogatására kiírt, 20 milliárd forintos keretösszegű pályázatra 2021. szeptember 13-tól lehet benyújtani a pályzatokat.

Jelentősen nőtt viszont a magyarok gombafogyasztása. A magyar háztartásokban az egy főre jutó évi gombafogyasztás a 2010-es 0,7 kilogrammról 2017-re 1,0 kilogrammra nőtt, majd 2018-ban és 2019-ben 0,9 kilogrammra csökkent. Vagyis elmondható, hogy a vizsgált időszakban a magyarok gombafogyasztása összességében 28%-kal emelkedett.

Gombafogyasztás Magyarországon (2010-2019) (Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI)

Ami a statisztikából nem derül ki, hogy a lakosság tényleges, egy főre eső gombafogyasztása mennyi lehet, és hogy hol vannak a magyarok az európai uniós mezőnyben. Egy 2015-ös adat szerint az EU átlag gombafogyasztása 4 kg/fő/év körül alakul, és ez azóta – a vegetáriánus és vegán táplálkozás egyre népszerűbbé válásával – valószínűleg tovább növekedett. 2021 nyarán az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) a Kislépték Egyesülettel és a Pilze-Nagy Kft-vel felmérést indított a magyarok gombafogyasztási szokásainak megismerése érdekében. Az online felmérésről az Agrárszektor is beszámolt.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!