Elképesztő, mire jöttek rá a magyar kutatók a gombákkal kapcsolatban

Elképesztő, mire jöttek rá a magyar kutatók a gombákkal kapcsolatban

agrarszektor.hu
A Bio-Fungi Kft. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) konzorciuma közös kutatás-fejlesztési projektet indít a gombatermesztés melléktermékeként megjelenő gombakomposzt és egyéb szedési hulladék rovarlárvákkal történő újrahasznosításának és teljes ipari technológiájának kutatás-fejlesztésére, a gombaipar hulladékkezelésének megoldása érdekében. A GINOP_PLUSZ-2.1.1.21-2022-00183 kódszámú projekt teljes költsége 812,38 millió forint, melyből a támogatás összege 452,13 millió forint.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A projekt alapgondolatát az adta, hogy a gombatermesztés során a gomba súlyához és térfogatához képest sokszoros mennyiségű letermett komposzt és egyéb szedési “hulladék" keletkezik, amely nagy térfogata miatt csak korlátozott földrajzi távolságra szállítható gazdaságosan. Ez a tápanyagokban dús biomassza ugyanakkor alkalmas lehet rovarlárvákkal történő újrahasznosításra.

A Bio-Fungi Kft. és a MATE szakértőinek hipotézise szerint azonban a letermett gombakomposzt elfogyasztására csak nagyon kis számú rovar lárvája lehet képes, ezen belül pedig nagyon kevés olyan, amely hatékonyan hasznosítani is tudja a komposztban található tápanyagokat. Az európai uniós támogatással megvalósuló projekt egyik legfőbb célja tehát az, hogy megtalálják azokat a rovarfajokat, amelyek lárváinál jelentős pozitív hatás mutatható ki a gombakomposzttal való táplálás során.

A 2025. március 23-ig tartó projekt sikeres megvalósulásával több iparági probléma is megoldható lehet. Egyrészt a rovarfehérje - ami több kutatás alapján is bizonyítottan a legtisztább fehérje - felhasználható lesz a gombatermesztésben mint dúsító anyag. Jelenleg a szükséges dúsító anyagokat a termesztő cégek külső forrásokból szerzik be, ami igen nagy költséget jelent. A rovarfehérje sikeres hasznosítása csak a Bio-Fungi Kft. esetében heti 2500 tonnás gombakomposzt-termelésnél heti 7,5 millió Ft megtakarítást eredményezhetne. A rovarfehérje gombatermesztésben történő felhasználását a vonatkozó EU-s és hazai engedélyezési eljárásnak kell megelőznie, amelynek az alapjait a pályázat során leteszik.

Másrészt a rovarfehérje előállításakor a keletkező salakanyagban koncentrálódik a komposzt hatóanyaga, amely megfelelő visszaforgatással csökkentené a napjainkban nagyon költségessé vált műtrágya felhasználását a kertészeti növénytermesztésben és növelhetné a bioágazat előretörését. A tervezett kutatás jól illeszkedik a körforgásos termelési rendszerek fejlesztésébe. Emellett a rovarfehérje más gombaipari szereplőknél is értékesíthető, amely nagy haszonnal járhat. A kutatásnak jelentős további előnyei is feltárhatók, amelyek az első kísérleti eredményeket és az analitikai méréseket követően válnak majd ismertté.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?