Nagy változás jön december 31-től Magyarországon: ez sok gazdát érinthet

Nagy változás jön december 31-től Magyarországon: ez sok gazdát érinthet

agrarszektor.hu
860.446.850 Ft európai uniós támogatással valósult meg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) körforgásos gazdaságra történő átállást elősegítő kutatás-fejlesztési projektje, amelynek elméleti és gyakorlati tapasztalatai kiváló példát mutathatnak Magyarország számára, a mezőgazdasági és zöldhulladékok vonatkozásában. Az Európai Bizottság Körforgásos Gazdaság cselekvési terve és a kapcsolódó irányelvek alapján 2023. december 31-től kötelező lesz a biohulladék elkülönített gyűjtése vagy a keletkezés helyén történő gyűjtése és hasznosítása.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ennek értelmében a MATE kutatói - a 2023. november 30-án záruló KEHOP-3.2.1-15-2021-00037 projekt keretében - kiemelten keresték azokat a hatékony módszereket, amelyek révén sikerrel teljesíthetők a körforgásos gazdaságra vonatkozó előírások. A MATE a komplex projektcélok megvalósítására megalapította a Körforgásos Gazdaság Elemző Központot, ahol sikerrel analizálta és fejlesztette a gödöllői Szent István Campus hulladékgyűjtési eljárásrendjét. A tapasztalatokra építve létrehozott egy adaptív levegőztetéssel és membrántakarással szabályozott, rendkívül korszerű egyetemi komposztálótelepet, amely lehetővé teszi a gödöllői campuson képződő összes biológiailag lebomló hulladék helyben történő hasznosítását, sikeresen megvalósítva ezzel a biológiai körforgásos gazdaságot - írja a MATE közleményében. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A projekt támogatásával létrejött egy támogatási rendszer is, amellyel a MATE ösztönözte a körforgásos gazdaságot érintő kutatásokat. Ennek eredményeként számos olyan gyakorlati ismeretanyag állt össze, amely kiválóan segítheti Magyarország körforgásos gazdasági modellre való átállását. Ezek némelyike az egyes technológiai szegmenseken belül dolgozott ki olyan hatékony eljárásokat, amellyel az egyes anyagáramok körforgásban tarthatóak, ezzel elkerülve az erőforrások szükségtelen elpocsékolását. A MATE tudásbázisának és a projekt támogatásának köszönhetően 2022-ben az EFOTT-fesztiválon működő vendéglátóipari egységek kizárólag hiteles komposztálhatósági jelölésekkel ellátott csomagolóanyagokat, étkészleteket és poharakat használtak. A MATE e kezdeményezésének köszönhetően összességében 530 m³, azaz körülbelül egy 25 méteres úszómedence térfogatának megfelelő hulladékmennyiség maradt körforgásban.

EZ IS ÉRDEKELHET

A projekt megvalósítása alatt a MATE számára mindvégig kiemelten fontos szempont volt a kapcsolódó ismeretanyag átadása, népszerűsítése. Ennek értelmében megvalósult egy kétnapos komposztmesteri workshop, ahol a résztevők megismerkedtek a háztáji és közösségi komposztálás lehetőségeivel, előnyeivel és nehézségeivel. Ezentúl a MATE több országos jelentőségű eseményen (pl. EFOTT-fesztiválon, KÁN Egyetemi Napokon) is népszerűsítette a műanyaggal és komposztálható műanyaggal kapcsolatos ismereteket, kiemelten kitérve újrahasznosításuk és körforgásban tartásuk lehetőségeire. "A körforgásos gazdaságra történő átállás előkészítési feladatai a mezőgazdasági és zöldhulladékok esetében” elnevezésű projekt 2021. október 1-től 2023. november 30-ig tart.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?