Durva bírság jár ezért karácsony után: sokan nem is tudják, pedig tilos

Durva bírság jár ezért karácsony után: sokan nem is tudják, pedig tilos

agrarszektor.hu
A karácsonyi ünnepek után minden januárban fenyőfák százezrei kerülnek ki a budapesti utcákra. Egyáltalán nem mindegy azonban, hogy hogyan helyezi ki az ember a lecsupaszított karácsonyfákat: aki csak úgy, ötletszerűen kidobja a járdára, akár több tízezres bírságot is kaphat érte. A Pénzcentrum éppen ezért megkérdezte az illetékeseket, hogyan legyünk szabálykövetők az ünnep gondtalansága után.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ahogy elmúltak az ünnepek, az emberek is visszatérnek a dolgos hétköznapokba, és újult erővel vágnak neki az új évnek. Magyar családok százezrei szembesülnek azonban az örök problémával, jellemzően az első ledolgozott hét végén: bizony le kellene szedni a karácsonyfát, elvégre elmúltak az ünnepek, és ki akarná kerülgetni a lakásban, pláne, hogy sokaknál ez is része az év első nagytakarításának. Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy ha leszedték a fát, elpakolták a díszeket és a tűleveleket is összesöpörték, hogyan szabaduljanak meg a fától, hová kell levinni? A Pénzcentrum arról kérdezte a témában leginkább illetékes Fővárosi Közterület-fenntartót (FKF), hogyan lehet úgy megszabadulni a fától, hogy azt az erre szakosodott divízió gyorsan és hatékonyan el tudja szállítani, illetve hogy a lakosság is elkerülje a bírságot - sokan nem tudják ugyanis, hogy ha szabálytalanul járnak el, több tízezer forintos büntetéssel kezdhetik az új évet.

Több száz gyűjtőpont van Budapesten

Az FKF elmondta, hogy Budapest minden lakosának közelében található olyan gyűjtőpont, ahová a kiszolgált fenyőfát el lehet vinni, és kérik is, hogy mindenki tegyen így. Az FKF tapasztalatai szerint általában Vízkeresztet, január 6-át követően kezdődik az igazi kihelyezési dömping, amely általában egy-másfél hónapig tart. A kijelölt gyűjtőpontokról ilyenkor úgynevezett fenyőfa járatok szállítják el a karácsonyfákat, melyeket kifejezetten ebből a célból indít a budapesti közszolgáltató. Ezzel párhuzamosan a lakóingatlanoktól a normál hulladékszállító célgépek gyűjtik össze az örökzöldeket, illetve szükség esetén külön járművek is besegítenek a nagyméretű fák elszállításába - írta meg a cég. Hozzétették azt is, hogy a gyűjtőpontok természetesen megtalálhatóak az internetes honlapon, de több társasházban is szoktak tájékoztatót kihelyezni, így mindenki értesülhet arról, hol van a legközelebbi gyűjtőpont. Azonban nem az egyetlen kihelyezési mód.

A lakosság a fák kihelyezésénél több lehetőség közül is választhat: a háztartási hulladékos kukák mellé a hulladékgyűjtés napján, vagy a több mint 250 kijelölt gyűjtőhely egyikére teheti ki a fáját. A fák kihelyezésekor figyelni kell arra, hogy azok ne akadályozzák gyalogos-, bicikli- vagy a gépjárműforgalmat

- tájékoztatta a Pénzcentrumot az FKF.

Bizony figyelni is kell arra, hogy semmilyen típusú forgalmat ne akadályozzon a fenyőfával az ember: ha ugyanis a rosszul szabálytalanul kihelyezett fa miatt ez megvalósul, akkor 5 és 50 ezer forint közötti hulladékgazdálkodási bírságra számíthat az ember, ami bizony nem a legjobb módja az év elkezdésének.

Mi lesz az elszállítás után?

Felmerülhet persze az a kérdés, hogy rendben, elszállítják a fát, de mi lesz vele azután? Vajon szétosztják a rászorulóknak, esetleg újrahasznosítják? A válasz az utóbbihoz van közelebb: mint azt a Pénzcentrum az FKF-től megtudta, a kiszolgált karácsonyfából energia készül - ami most talán jobban jön, mint eddig bármikor.

A kiszolgált tűlevelűek aprítást követően, a kommunális hulladékkal keverve a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. Az így nyert hőenergiából - nagyhatékonyságú, úgynevezett kapcsolt energiatermeléssel - környezetbarát távhőt és villamos energiát állítanak elő

- írta meg az FKF.

És nem is akárhogyan válik belőle energia, ugyanis a Budapesten egész évben keletkező háztartási hulladék mintegy kétharmadát, közel 400 ezer tonna kommunális hulladékot is ilyen módon hasznosítják a Fővárosi Hulladékhasznosító Műben. Ez a hulladékhasznosítási technológia - amellett, hogy hozzájárul a lerakásra kerülő hulladék mennyiségének mérsékléséhez - jelentős földgáztüzelést vált ki. A Fővárosi Hulladékhasznosító Mű 2021-ben 28 millió m3 földgáz felhasználást takarított meg teljes éves működésével a budapesti távhő előállítása során, miközben környezetbarát villamos energiát is táplál az országos hálózatba. A létesítményben termelt hőenergia a FŐTÁV Távhőszolgáltatási Divízió hálózatán keresztül mintegy 76 ezer budapesti lakásba jut el távfűtés és használati melegvíz formájában, az itt előállított villamos energia pedig mintegy 50 ezer átlagos budapesti háztartás éves áramigényét biztosítja. A Budapesten feleslegessé váló fenyőfák tehát ezekhez a jelentős eredményekhez járulnak hozzá - írta meg a cég. Vagyis, ha az ember a szabályos módon helyezi ki a levitézlett fát, nem csak a környezetet kíméli és a forgalmat sem tartja fel vele semmilyen szinten, de jelentős mennyiségű energia termelésében is segédkezik.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?