Új szabályozás jön Magyarországon: erről minden gazdának tudnia kell

Új szabályozás jön Magyarországon: erről minden gazdának tudnia kell

agrarszektor.hu
Megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amelyben részletes szabályokat fogalmaztak meg a gumiabroncs-hulladékokkal kapcsolatban. A rendelet - egyebek mellett - foglalkozik azzal is, hogy mely termékek esetében kell alkalmazni az új hulladékgazdálkodási szabályok mentén.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Magyar Közlöny 2023. évi 95. számában jelent meg a 274/2023. (VI. 29.) Korm. rendelet, melyben részletes szabályokat fogalmaznak meg a gumiabroncs-hulladékokkal kapcsolatban - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. De mely termékekre is vonatkozik a szabály? A rendelet szövegéből kiderül, hogy a 4011 vámtarifaszámú új, gumi légabroncs, valamint a 4012 vámtarifaszámú újrafutózott vagy használt gumi légabroncs, a tömör vagy kisnyomású gumiabroncs esetében kell alkalmazni az előírásokat, a gumiabroncs-futófelület és gumiabroncs-tömlővédő szalag kivételével. A mezőgazdasági vagy erdőgazdasági gépekhez és járművekhez használatos abroncsokat pedig jellemzően a 401170-es kód alatt lehet megtalálni.

A rendelet értelmében a gumiabroncs forgalmazónak szerződést kell kötni a koncessziós társasággal (MOHU) és 2023. október 1-től át is kell vennie a visszavitt abroncsokat a forgalmazás helyén, illetve arra kijelölt helyen nyitvatartási időben. Kiemelendő a szabályból, hogy az átvételt nem köthetik új abroncsok vásárlásához! A visszavett gumiabroncsok elszállításáról a koncessziós társaság gondoskodik.

Mivel a rendszer „a szennyező fizet” elvére épül, a gyártónak kell fizetnie a díjat, mely fedezi a hulladék kezelésével kapcsolatos költségeket, így a kormány hivatalos oldalán megjelent közlemény is megerősíti a logikát, hogy a hulladékká vált terméket leadó személynek az átvételért nem kell majd fizetni. A hulladékot átvevő telephelyek listája frissült, mely a MOHU oldalán található meg hulladék típusok szerint, így látható, hogy az ország több pontján van már gumiabroncs átvételére szakosodott partner.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?