Új szabályozás jön Magyarországon: erről minden gazdának tudnia kell

Új szabályozás jön Magyarországon: erről minden gazdának tudnia kell

agrarszektor.hu
Megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amelyben részletes szabályokat fogalmaztak meg a gumiabroncs-hulladékokkal kapcsolatban. A rendelet - egyebek mellett - foglalkozik azzal is, hogy mely termékek esetében kell alkalmazni az új hulladékgazdálkodási szabályok mentén.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A Magyar Közlöny 2023. évi 95. számában jelent meg a 274/2023. (VI. 29.) Korm. rendelet, melyben részletes szabályokat fogalmaznak meg a gumiabroncs-hulladékokkal kapcsolatban - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. De mely termékekre is vonatkozik a szabály? A rendelet szövegéből kiderül, hogy a 4011 vámtarifaszámú új, gumi légabroncs, valamint a 4012 vámtarifaszámú újrafutózott vagy használt gumi légabroncs, a tömör vagy kisnyomású gumiabroncs esetében kell alkalmazni az előírásokat, a gumiabroncs-futófelület és gumiabroncs-tömlővédő szalag kivételével. A mezőgazdasági vagy erdőgazdasági gépekhez és járművekhez használatos abroncsokat pedig jellemzően a 401170-es kód alatt lehet megtalálni.

A rendelet értelmében a gumiabroncs forgalmazónak szerződést kell kötni a koncessziós társasággal (MOHU) és 2023. október 1-től át is kell vennie a visszavitt abroncsokat a forgalmazás helyén, illetve arra kijelölt helyen nyitvatartási időben. Kiemelendő a szabályból, hogy az átvételt nem köthetik új abroncsok vásárlásához! A visszavett gumiabroncsok elszállításáról a koncessziós társaság gondoskodik.

Mivel a rendszer „a szennyező fizet” elvére épül, a gyártónak kell fizetnie a díjat, mely fedezi a hulladék kezelésével kapcsolatos költségeket, így a kormány hivatalos oldalán megjelent közlemény is megerősíti a logikát, hogy a hulladékká vált terméket leadó személynek az átvételért nem kell majd fizetni. A hulladékot átvevő telephelyek listája frissült, mely a MOHU oldalán található meg hulladék típusok szerint, így látható, hogy az ország több pontján van már gumiabroncs átvételére szakosodott partner.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 4. 06:03