Nagy változások jönnek az élelmiszerboltokban itthon: ezt jó, ha mindenki tudja

Nagy változások jönnek az élelmiszerboltokban itthon: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Az előzetes számok alapján mintegy 1500 arra kötelezett, emellett pedig önként jelentkező üzletek alkotják majd - mások mellett - a 2024. január 1-jén induló kötelező visszaváltási rendszert. Ez azonban azt is jelent, hogy addigra több ezer visszaváltó automatát kell telepíteni a fém-, az üveg- és az italcsomagolások számára, bár ez utóbbiaknál kivételt képeznek a tejtermékek dobozai. Ám még hiányzik néhány jogszabály, emiatt pedig az önként csatlakozók regisztrálása és automatával való ellátása átcsúszhat a jövő évre.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

2024. január 1-jén indul az országos kötelező visszaváltási rendszer. A rendszer tagjaiként a 400 négyzetméteresnél nagyobb eladóterű, elsősorban élelmiszert forgalmazó kiskereskedelmi egységeknek már régen regisztrálniuk kellett a Mol Nyrt. hulladékgazdálkodásal foglalkozó leányvállalatánál, a Mohu Zrt.-nél, és - ha szükségét látták - igényelniük kellett csomagolóanyag-visszaváltó automatát is - olvasható a Világgazdaság oldalán. A regisztrációs kötelezettség a belföldön forgalomba hozott és kötelezően visszaváltási díjasnak minősülő termékek forgalmazóira vonatkozik. A visszaváltási rendszerbe (DRS, deposit refund system) tartozó termékek körét meghatározó kormányrendelet még nem született meg, de a tervezet szerint a 0-6 literig terjedő fém, műanyag és üveg italcsomagolásokról lesz szó, a tejalapú italok csomagolásának kivételével.

A vásárlók számára vonzó lesz a visszaváltó automata

Azoknak a kiskereskedelmi egységeknek is regisztrálniuk kellett, amelyekre egyébként nem vonatkozna a kötelezettség, de a remélt előnyök miatt csatlakoznának a rendszerhez. Például azért, mert a vevő nála vásárolná le palackok visszaváltáskor kapott kupont. Ugyanakkor Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) elnöke szerint ennél többről van szó.

Szerintünk nagyon komoly vásárlómegtartó ereje lesz a rendszernek, főleg a környezettudatos rétegek szempontjából. Nemcsak azok a vevők fogják keresni a visszaváltásra berendezkedett boltokat, akik mielőbb viszont szeretnék látni a nekik járó díjat, hanem azok is, akik fontosnak tartják az újrahasznosítást

- mondta Neubauer Katalin.

Már rég lejárt a határidő

A kötelezettek regisztrációs határideje 2023. január 31-én járt le, az önként csatlakozóké pedig március 31-én, ám ezen a téren lehetnek késések, mert a Mohu még nem zárta le a regisztrációt, sőt, annak lehetőségét jelenleg is nyitva tartja. Azt még nem lehet tudni, hogy hány üzlet fog végül a rendszerhez tartozni, de Neubauer Katalin szerint mintegy 1500 kötelezettről lehet szó. Regisztrációra a következő piaci szereplők kötelezettek:

  • kiskereskedelmi lánc központi egysége,
  • kiskereskedelmi lánc franchise-partnere (franchise-üzemeltető),
  • önálló kiskereskedelmi egység,
  • az RVM-üzemeltetés feltételeit elfogadó más intézmény.

Több ezer automatára lesz szükség

A regisztrációra kötelezett kiskereskedelmi egységek kötelesek lesznek visszaváltó pontot fenntartani. A visszaváltás lehet visszaváltó automatával (RVM), vagy kézzel. Az utóbbihoz mobilalkalmazás társul, a Mohu pedig rendszeresen a helyszínre küld visszaváltó automatát a begyűjtött és eredeti formájában megőrzött hulladékért, a palackok gépi számlálása alapján. Ez esetben bankszámlára utalással megtéríti az üzletnek a fogyasztóknak kifizetett visszaváltási díjat.

A Mohu (a holnapján) az önkéntes csatlakozókon belül a legalább 100 négyzetméteres eladóterű üzleteknek javasolja az RVM telepítését, 200 négyzetméter felett pedig már ajánlja is. Száz négyzetméteresnél kisebb boltok esetén erősen korlátozott az automata telepítésének lehetősége. Például akkor van rá mód, ha nincs a településen másik visszaváltó pont, vagy ha az üzlet legalább havi 8-10 ezer palack forgalmára számít. A kisebb forgalmú, manuális visszaváltó pontra regisztráló üzleteknek viszont fel kell készülniük 800-1000 ép italospalack tárolására.

A rendszer 2024 január 1-jei indulására telepíteni kell a kötelező visszaváltási rendszerbe kerülő összes üzlet automatáját. Számukra - tehát a 400 négyzetméteresnél nagyobb üzletek számára - már lezárult a gépi visszaváltók jelentkezési időszaka, de a Mohu még várja a késlekedők jelentkezését. A 2024 eleji indulásig több ezer automatát kell telepítenie, ami csak a kiskereskedelmi egységekkel szoros együttműködésben és szoros ütemezésben lehetséges.

Az önkéntes csatlakozók a berendezésekre több ütemben, későbbi határidőkkel és a regisztrációs felületen feltüntetett darabszámok erejéig pályázhatnak. (A tágabb határidőkre a 2024. január 1-jére vonatkozó RVM üzemeltetési előírások hiányában van lehetőség.) Mindkét ütemben 1000 automata igényelhető, amelyből 100 beépített, a többi szabadon álló. Később lehet a pályázatokon megmaradó berendezésekre is pályázni. 

Ugyanakkor a pályázatok, regisztrációk és telepítések a 2024-es évre is átnyúlnak - írta honlapján a Mohu, ahol egyébként ott részletes leírással megtalálható, hogy szabadon álló típusból háromfajta Envipco modell rendelhető, beépíthetőből pedig kétfajta Tomra T9-es. Ismertet továbbá a Mohu ajánlott automatákat is, valamint jelzi, hogy a vele történő egyeztetés eredményeként igényelhető másfajta modell is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 4. 06:03