Itt az új rendelet: ezt a biztosítást sok magyarnak kötelező lesz megkötnie

Itt az új rendelet: ezt a biztosítást sok magyarnak kötelező lesz megkötnie

agrarszektor.hu
2024. január 1. napjával hatályba lépett a pénzügyi biztosíték, a céltartalék, valamint a környezetvédelmi biztosítás hulladékgazdálkodással összefüggő részletes szabályairól szóló 681/2023. (XII. 29.) Korm. rendelet, amely a hulladékgazdálkodási tevékenységgel összefüggésben okozott, előre nem látható környezeti károk elhárításának finanszírozását részletezi. Fontos, hogy a hulladéktermelő/hulladékgazdálkodói státusz adott vállalkozásra való jogi értelmezésre minden gazdálkodó saját felelőssége, így az alábbi tájékoztatás nem minősül jogi értelmezésnek, nem használható fel peres, vagy közigazgatási eljárás során.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A rendelet a 2023. június 29. napján kihirdetett, de hatályba lépni nem tudó, hasonló címen megjelent 271/2023. (VI. 29.) Korm. rendeletet cserélte le - írja a Nemzeti Agrárgazádasági Kamara (NAK). A rendelet külön alcím alatt kezeli a környezetvédelmi biztosítás jogintézményét. A rendelet alapján a biztosítás kötésére azok a gazdálkodó szervezetek lennének kötelesek, amelyek bármely telephelyén a képződött és birtokolt hulladék éves mennyisége

a) veszélyes hulladék esetén a 200 kg-ot,

b) nem veszélyes hulladék esetén - a c) pontban foglaltak kivételével - a 2000 kg-ot, vagy

c) nem veszélyes építési-bontási hulladék esetén az 5000 kg-ot

meghaladja. A rendelet első olvasata szerint az a gazdálkodó szervezet is biztosításkötési kötelezettség alá tartozik, amely a Hulladéktörvény (2012. évi CLXXXV. törvény) alapján hulladéktermelőnek minősül.

A 681/2023. (XII. 29.) Kormányrendelet 12 §-a megfogalmaz egy sajátos szabályt, amely miatt ellentmondás alakult ki a kötelezettek körében. A jogszabály helyes alkalmazása érdekében a kamara csatlakozott a CSAOSZ, a FÉSZ és a Magyar Márkaszövetség által hozott közös kezdeményezéshez és állásfoglalást kértek az illetékes szaktárcától. A szaktárca területért felelős helyettes-államtikársága által kapott válasz alapján a hulladékgazdálkodást együttesen szabályozó törvény és rendeletek értelmezésével csak azok számára válik kötelezővé a környezetvédelmi biztosítás megkötése, amely szervezetek hulladékgazdálkodási tevékenységet végeznek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?