Itt az új magyar sajt, ami letarolhatja a boltokat: nem is gondolnád, miből készül

Itt az új magyar sajt, ami letarolhatja a boltokat: nem is gondolnád, miből készül

agrarszektor.hu
Egészségvédő sajtot, sajtkrémet és joghurtot is kifejlesztettek a MATE Kaposvári Campusa és a Fino Food Kft. közös projektje keretében. A három éven át tartó program 1,8 milliárd forintból, döntő részben európai uniós támogatásból valósult meg, az innovatív, egészségvédő tejtermékek pedig legkésőbb 2024-ben a boltok polcain lehetnek - derült ki az egyetem közleményéből.

Egészségvédő tejtermékeket fejlesztett ki a Fino Food Kft. és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusa. A projekt záróeseményén Szommerné Egyed Linda, a vállalat ügyvezetője elmondta, hogy a program során a magyarok által leginkább kedvelt tejtermékeket fejlesztették tovább a kaposvári tejüzemben. Mint fogalmazott, egy olyan trappistasajtot fejlesztettek ki, amelyben D-vitaminnal, lizinnel és süngombával dúsították az egyébként is hasznos fehérjeforrásként szolgáló tejterméket. Emellett készült natúr- és gyümölcsjoghurt, valamint sajtkrém is.

Az új tejtermékek igazi energia- és immunerősítő bombaként szolgálják egészségünket

- emelte ki Szommerné Egyed Linda.

Az eseményen Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora elmondta, hogy a mintegy 2 milliárd forintból megvalósult projekt jól szimbolizálja az egyetem legfontosabb célkitűzésit. A szakember emlékezetetett, hogy amikor két évvel ezelőtt létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az egyik legfontosabb cél az volt, hogy csak olyan fejlesztéseket, innovációkat folytassanak, amelyek szoros együttműködésben valósulnak meg a vállalati partnerekkel, hiszen így lehet az oktatást a piaci és társadalmi igényekhez igazítani.

Ennek köszönhetően dupláztunk, 20 milliárdról 40 milliárd forintra emeltük a kutatás-fejlesztési programokra fordított források mértékét

- hangsúlyozta Dr. Gyuricza Csaba.

A robottechnológián és a precíziós gazdálkodáson alapuló kaposvári fejlesztés az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír. Emellett megvalósítja a szántóföldtől az asztalig szemléletét, hiszen a takarmány előállításától a tehénfejési technológián át a tej feldolgozásáig a teljes termékláncot érinti. Ehhez kapcsolódóan a MATE Kaposvári Campusán komoly, a 21. századi modern agráriumot szolgáló fejlesztések valósultak meg - hangsúlyozta Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid rektorhelyettes, a MATE Állattenyésztési Tudományok Intézetének igazgatója.

A projektnek köszönhetően a MATE Kaposvári Campusán kialakítottunk egy fejőrobotos istállót, valamint különböző takarmányozási kísérleteket folytattunk. A megvalósult beruházás pedig nemcsak a kutatást, hanem az oktatást is szolgálja. A nálunk tanuló fiatalok így testközelből ismerhetik meg az állattenyésztésben használt legmodernebb csúcstechnológiákat

- ismertette Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 30. 06:03