Több ezer génmódosított szúnyogot engedtek szabadon Amerikában

Több ezer génmódosított szúnyogot engedtek szabadon Amerikában

agrarszektor.hu
Génmódosított szúnyogokat engedtek szabadon a héten Florida Keys szigetcsoportjánál. A hím lárvákat egy sokat kritizált program keretében engedték el, a projekt célja, hogy korlátozzák a rovarok által terjesztett kórokozók, így a Zika-vírus és a dengue-vírus terjedését.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Florida Keys-i szúnyogirtó körzet és a brit Oxitec biotechnológiai vállalat szerint a hat helyszínen hetente 12 ezer invazív egyiptomi csípőszúnyog fog kikelni. A folyamat három héten át tart majd, siker esetén több száz millió rovart engedhetnek szabadon - írja a 24.hu. a The Guardian cikke alapján. Az Oxitec hímjei a helyi, vérszívő nőstényekkel fognak párosodni, életképtelen nőstény utódokat létrehozva.

A módszerrel szabályozhatják az egyiptomi csípőszúnyog helyi populációját. Az amerikai járványügyi központ (CDC) úgy gondolja, hogy a génmódosított példányok két egyedi gént hordoznak: egy speciális fényben fluoreszkáló jelölőt, illetve egy olyan gént, amely megakadályozza, hogy a nőstény utódok kifejlődjenek. A szakértők fel fogják mérni, hogy az érintett helyszíneken miként alakult a populáció, a kontrollterületek információival pedig összevetik majd az adatokat. 

A Florida Keys-i szúnyogok 4%-a tartozik az invazív fajhoz, de gyakorlatilag az összes, a szúnyogokhoz köthető megbetegedésért az afrikai eredetű állat felelős - derült ki a Az Oxitec adataiból. A cég azt állítja, hogy Brazílliában már sikeresen tesztelték a technológiájukat, a módszer pedig sem az enberi egészségnek, sem a környezetnek nem okozott kárt. Ugyanakkor, több szakember is ellenzi az ilyesfajta beavatkozásokat - a Nemzetközi Technológiaértékelő és Élelmiszerbiztonsági Központ igazgatója, Jaydee Hanson például Jurassic Park-kísérletnek nevezte a tesztet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Most dől el, mi GMO és mi nem az
Fenntarthatóság

Most dől el, mi GMO és mi nem az

Az EU-ban zajló vita az új géntechnológiák használatáról nyáron tovább folytatódott a Bizottság új tervezetével.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?