Hamarosan döntenek a génszerkesztett élelmiszerek sorsáról Európában

Hamarosan döntenek a génszerkesztett élelmiszerek sorsáról Európában

agrarszektor.hu
Már nem kell sokat várni, és kiderülhet, hogy vajon kerülhetnek-e a jövőben jelöletlenül génmódosított élelmiszerek az uniós és a hazai családok asztalára. A magyar Országgyűlés október 25-én, az Európai Parlament pedig november elején határozhat erről. A Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke úgy véli, ez a döntés évtizedekre, vagy akár visszavonhatatlanul meghatározhatja Európa élelmezésének irányvonalát. Hazánkban egyébként minden parlamenti párt egybehangzóan a tiltás mellett foglal állást.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az új géntechnológiák valóban hatékonyabbak, de ugyanolyan radikális beavatkozást jelentenek, mint a korábbiak, és a környezetre gyakorolt járulékos hatásuk sem lesz kiszámíthatóbb; a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke, Roszik Péter szerint az a GMO-lobbi, miszerint pontosabb és precízebb génmódosító technológiák lényegesen biztonságosabbak, megkérdőjelezhető - írja az Infostart.

EZ IS ÉRDEKELHET

Amikor ezt a technikát alkalmazzák, akkor igaz, hogy beépül, ahová szeretnék, de nem tudják, hogy máshol okoznak-e nem várt eredményt a génmódosítások. Az a biztonság tehát, amit mondanak róla, megkérdőjelezhető

- fogalmazott a szakember.

Továbbá az sem helytálló, hogy a génmódosítás egy gyorsabb nemesítési forma lenne, hiszen, az így kialakított növények genomjában olyan kombinációk is jelen vannak, amelyek hagyományos nemesítéssel soha nem jöhettek volna létre. A Biokontroll Hungária Non-Profit Kft. ügyvezetője kiemelte, a vásárlóknak joguk van tudni, hogy egy adott élelmiszer génmódosított forrásból származik-e vagy sem.

EZ IS ÉRDEKELHET

A nagy kiskapu igazából ott nyílt ki, hogy ha az állatokat ilyen termékekkel etették, akkor a belőlük származó terméket már nem kellett jelölni. Emiatt valószínűleg rengeteg takarmány, főként szója érkezett Magyarországra és az európai közösségbe, mert a tejen már nincs különbség abban, hogy mivel etették a tehenet. Ugyanakkor ha az élelmiszerre rátették, hogy génmódosított élelmiszer, gyakorlatilag nem fogyott. Ebben az új rendszerben már nem lesz jelölés, ezért a vásárló nem dönthet, hogy nem szeretné ezt a technikát előnyben részesíteni a hagyományos módszerekkel szemben

- vélekedett.

Veszélybe kerülhet a biogazdálkodás is

Roszik Péter még egy nagyon fontos dologra hívta fel a figyelmet: a GMO-pollent tartalmazó képletek a bioterületekre is át tudnak menni szélbeporzással, de még a méhek is 3-5 kilométerrel el tudják vinni. Innentől kezdve pedig a környezetében lévő gazdálkodás is nehézzé válik a biogazdálkodóknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Stop stressz! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?